Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.20 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Vrijdag

Paul de Leeuw

Paul de Leeuw presenteert sinds november 2020 Op1 namens BNNVARA . Hij neemt met Astrid Joosten de vrijdagavonden van de talkshow voor zijn rekening. Op vrijdagavond 8 november 2020 beleefden zij hun televisiedebuut als duo bij Op1.

Paul de Leeuw is geboren op 26 maart 1962 in IJsselmonde, vlak onder Rotterdam. Na het behalen van zijn havo-diploma schrijft hij zich in voor de lerarenopleiding in Delft om Nederlands en maatschappijleer te studeren. Hij gaat in 1983 op kamers in Rotterdam en wint de persoonlijkheidsprijs op het cabaretfestival Camaretten. In 1985 staat hij met zijn eerste show in de Nederlandse theaters.

Op 12 februari 1986 maakt Paul de Leeuw zijn televisiedebuut bij Sonja Barend in Sonja op Woensdag. In 1986 maakt hij ook zijn debuut als presentator van het kinderprogramma van de NCRV ‘Snelbinder.’ Vanaf dat moment gaat het hard met de televisie-carrière van De Leeuw. Hij presenteert in die jaren onder andere Lieve Paul op de radio, Sterrenslag en de tien over half vijf Paul de Leeuw Show. Ondertussen wordt zijn lied ‘Vlieg met me mee naar de regenboog’ ook nog een enorme hit.

In 1990 start bij de VARA het programma Schreeuw van de Leeuw. Een zaterdagavondshow waar werkelijk alles voorbij kan komen. Van typetjes als Bob en Annie de Rooy tot aan persoonlijke en taboedoorbrekende gesprekken. Het programma en de presentator worden alom geprezen en hij ontvangt in 1993 dan ook de Zilveren Nipkowschijf voor het programma.

Na een uitstapje naar de NCRV waar hij programma’s als Herberg de Leeuw en Zo vader, zo zoon maakt, start in 2005 de zeer succesvolle zaterdagavondshow Mooi! Weer de Leeuw. In dit programma laat hij wensen op niet mis te verstane wijze in vervulling gaan. In 2008 wint hij met dit programma de Gouden Televizier Ring.

Na die tijd presenteert Paul de Leeuw nog de zaterdagavondshows Lieve Paul, X de Leeuw en Pau!l. Die programma’s kunnen niet tippen aan het succes van Mooi! Weer de Leeuw. Ook is De Leeuw bekend met het maken van liveprogramma’s op de late avond. In 2010 maakt hij samen met Filemon Wesselink de latenightshow ‘de madiwodovrijdagshow’ en in 2017 presenteert hij ‘Lekker Laat.’ In Pauls Puber Kookshow voert De Leeuw in 2015 en 2016 openhartige gesprekken met pubers tijdens het koken.

Ondertussen wint hij in 2016 de Beeld en Geluid Oevre Award. Dit is zonder meer maar een greep uit de CV van Paul de Leeuw. De veelzijdigheid van Paul de Leeuw gaan we vanaf november 2020 op de vrijdagavonden zien bij Op1. ‘Het is een ongelooflijke eer om samen met Astrid Op1 op vrijdag een beetje meer het weekend-gevoel te gaan geven. En ook een uitdaging om met dit team, naast sfeer maken, ook een iets serieuzere kant van mezelf te laten zien.’