Frank Paauw over aangekondigde snelwegblokkade op Koningsdag van Extinction Rebellion

Een ‘INGFossielVrijmarkt’ op de snelweg. Extinction Rebellion dreigt de A10 rond Amsterdam op Koningsdag te blokkeren als ING niet stopt met het financieren van de fossiele industrie. Frank Paauw is klaar met de verboden snelwegblokkades en vindt dat er grenzen zijn aan het recht om te demonstreren. Bij Op1 vertelt de politiechef waarom deze acties zeker op Koningsdag niet kunnen.

Ondanks een verbod is Extinction Rebellion van plan om uitgerekend op de dag dat de Nederlandse politie het drukst is de A10 te blokkeren. Dit tot grote ergernis van politiechef Frank Paauw, die er helemaal klaar mee is. “Dit lijkt een beetje op politiemensen, de burgemeester of Amsterdam pesten.”

 

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

Vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid

Extinction Rebellion liet in een reactie weten dat de snelwegblokkades moeten worden gezien als vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid. De wegblokkades vallen onder het demonstratierecht volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens (EHRM), is de redenering. ”Wij zouden ook graag Koningsdag vieren, maar we kunnen niet anders. Vreedzame burgerlijke ongehoorzaamheid, waaronder wegblokkades, valt onder het demonstratierecht volgens het Europees Hof van de Rechten van de Mens”, aldus Laura Kits van Extinction Rebellion.

Sympathie

De vraag is echter wat de timing van deze snelwegblokkade, op de dag dat de Nederlandse politie het drukst is, doet met de sympathie voor de actie. Extinction Rebellion schat in dat er slechts een klein aantal agenten nodig zal zijn om de demonstratie in goede banen te leiden. Hoewel de politiechef normaal gesproken geen uitspraken doet over aantallen, gaf hij toe dat hij 375 dienders kwijt was bij de vorige snelwegblokkade. ”Die 375 politiemensen moet je uit je reguliere bestand halen, terwijl die nodig zijn om de evenementen in de stad in geode banen te leiden.”

Om nog maar te zwijgen over de gevaarzetting die uitgaat van dergelijke snelwegblokkades. Volgens de politiechef wordt door de demonstranten volledig voorbijgaan aan de gevaarlijke situaties die worden veroorzaakt. Niet alleen voor de snelweg gebruikers, maar ook voor de demonstranten zelf.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen