”Ik heb veel momenten gehad dat het me te kwaad werd”

Nu het nieuwe kabinet aanstaande is, zijn de laatste weken als demissionair minister van Landbouw voor Piet Adema aangebroken. Hoe blikt de demissionair landbouwminister terug op deze periode? En wat blijft er over van zijn beleid als het nieuwe kabinet aantreedt?

Na een tumultueuze periode zwaait minister Piet Adema naar verwachting over enkele weken af. Als minister van Landbouw probeerde hij als bestuurder de landbouwsector te verduurzamen. Niet vanuit de Haagse tekentafel, maar door naar boeren toe te gaan. Is hij bang dat het volgende kabinet al zijn noeste arbeid ongedaan gaat maken?

Het was naar eigen zeggen schaken op verschillende borden: in Brussel werd het beleid vaak in grote lijnen bepaald, in de Tweede Kamer moest hij zijn plannen verdedigen, ondertussen moesten de agrarische partijen binnenboord worden gehouden, en dan was er ook nog het kabinet waarvan hij deel uitmaakte.”Ik heb veel momenten gehad dat het me te kwaad werd”, vertelt de minister over de verschillende keren dat hij sprak met geëmotioneerde boeren over de vrees voor hun toekomst.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Volstrekte flauwekul”

Hoewel vanaf het begin duidelijk was dat de minister van Landbouw voor een enorme uitdaging stond, was er ook kritiek. Vooral de BBB verweet Adema dat hij als minister van Landbouw niet vaak genoeg naar Brussel zou zijn gegaan om zaken voor elkaar te krijgen. Om met de vuist op tafel te slaan. “Volstrekte flauwekul”, aldus de nu nog demissionair minister. ”Ik ben er vaak geweest. En als je wat wilt, moet je ook wat kunnen brengen. Anders wordt het verschrikkelijk moeilijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen