Nederland krijgt het meest rechtse kabinet ooit

‘Hoop, Lef en Trots’. Zo heet het coalitieakkoord dat de partijleiders van de PVV, VVD, NSC en BBB vandaag presenteerden. Hoe moeilijk was de weg naar een akkoord? We vragen het BBB-Kamerlid en medeonderhandelaar Henk Vermeer. Hoe haalbaar de plannen zijn, vragen we CDA-leider Henri Bontenbal, SP-leider Jimmy Dijk en politiek verslaggevers Frits Wester en Wouter de Winther. En wat vinden voormalig VVD-minister Henk Kamp en EW-hoofdredacteur Hella Hueck van de economische plannen?

Nederland staat op het punt om het meest rechtse kabinet in zijn geschiedenis te krijgen. Henk Vermeer, onderhandelaar van de BoerBurgerBeweging (BBB), reflecteert op het moeizame formatieproces en de uitdagingen die daarbij kwamen kijken. “Soms verbaas je je over het gedrag wat je om je heen ziet”, zegt Vermeer over de dynamiek tijdens de onderhandelingen.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ministersposten BBB

Henk Vermeer, BBB-Kamerlid, stelt dat zijn partij meer ministersposten verdient dan op basis van hun aantal zetels in de Tweede Kamer gerechtvaardigd lijkt. Zijn argument is dat de BBB een significante aanwezigheid heeft in de Eerste Kamer. “Een van de partijen heeft nul zetels in de Eerste Kamer. Alles moet in balans zijn met elkaar,” aldus Vermeer. Hij benadrukt het belang van evenwicht tussen de verschillende politieke organen en pleit voor een eerlijke verdeling van ministersposten die de reële politieke verhoudingen weerspiegelt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Overkoepelende visie

De oppositiepartijen hebben hun eerste reacties op het nieuwe kabinet gegeven. Henri Bontenbal van het CDA en Jimmy Dijk van de SP uiten hun zorgen. Henri Bontenbal mist vooral een overkoepelende visie in het coalitieakkoord. “Maatregelen neem je om ergens naartoe te gaan. Wat is de toekomst van de economie, de zorg, het asielzoekersstelsel? Het staat er allemaal niet in,” klaagt hij. Bontenbal benadrukt dat een duidelijke richting essentieel is voor effectief beleid en langetermijnplanning.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het nieuwe meest rechtse kabinet ooit terug.

Vergelijkbare artikelen