Bart Wallet over de reddingsoperatie van het Israëlische leger

Met een spectaculaire reddingsoperatie wist het Israëlische leger zaterdag vier gijzelaars te bevrijden. De prijs aan Palestijnse zijde is echter hoog: meer dan honderd mensen kwamen om het leven. Hoe wordt er door de bevolking en door de politiek gereageerd op de actie? We bespreken het vanavond met historicus Bart Wallet.

Afgelopen zaterdag voerde Israël een reddingsoperatie uit waarbij vier gijzelaars werden bevrijd. Premier Netanyahu wilde er goede sier mee maken, maar een dag later stapte minister Benny Gantz uit zijn kabinet. Deze stap komt echter niet als een verrassing. Gantz uitte al eerder kritiek op Netanyahu en diens aanpak van de oorlog in Gaza, vertelt historicus Bart Wallet.

Israëlische bevolking

De actie van afgelopen zaterdag werd uitgevoerd in dichtbevolkt gebied. Een plek waar Israëlische strijdkrachten nog niet eerder actief waren, aldus de historicus. Mede hierdoor vielen er honderden slachtoffers aan Palestijnse kant. “In Israël spraken ze van een feestdag. Aan de andere kant moet je zeggen dat er fundamenteel weinig veranderd is”, aldus Wallet.

Oftewel, voor het Palestijnse leed is maar weinig oog onder de Israëlische bevolking. “Het staat in de schaduw van de bevrijding van de gijzelaars. De pijn aan Israëlische kant is zo groot, dat wat aan Palestijnse kant gebeurt, maar bij een deel van de Israëlische bevolking binnenkomt”, besluit de historicus.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen