Informatie vrijgelaten gijzelaars kan mogelijk helpen bij het vinden van andere gijzelaars

Hamas heeft tot op dit moment vier gijzelaars vrijgelaten. Ondertussen wordt er achter de schermen druk onderhandeld over de vrijlating van de andere gijzelaars. Welke rol spelen de vrijgelaten gijzelaars bij het vinden van hun lotgenoten? We bespreken het in Op1 met defensiespecialist Peter Wijninga.

Maandag heeft Hamas twee nieuwe gijzelaars vrijgelaten. Het gaat om twee oudere Israëlische vrouwen van 79 en 85 jaar. Wat willen de autoriteiten van deze vrouwen en de andere vrijgelaten gijzelaars weten? ”De Israëliërs zijn met grote spoed op zoek naar waar die gijzelaars zitten. Mogelijk hebben ze al een vaag idee, ze kunnen overal zitten in dat netwerk. Maar deze vrijgelaten gijzelaars die hebben daar ook gezeten. Dus die komen mogelijk met informatie die de blinde vlekken kunnen wegnemen”, zegt Peter Wijninga.

”Je kunt bijvoorbeeld de vraag stellen hoe lang ze geblinddoekt gelopen hebben. Liep je naar het westen? Hoeveel mensen liepen er om je heen? Liep je door de stad of door geploegd land? Wat voor geluiden heb je gehoord in de buurt? Liep je langs machines of een vliegveld? Heb je misschien explosies gehoord? Dat is misschien wel te koppelen aan een aanval van de Israëliers op een bepaalde locatie. Heb je vogels gehoord?”

Waarom?

Waarom zou Hamas gijzelaars vrijlaten als het informatie oplevert voor de tegenpartij? ”We weten niet precies wat voor deal er is gemaakt. Het kan natuurlijk zijn dat er gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor humanitaire hulp. Af en toe gaat die grensovergang bij Rafah open en dan gaat er een konvooi naar binnen. Dat zou natuurlijk een deal kunnen zijn. Ze laten gijzelaars vrij en dan komt er brandstof, voeding of wat dan ook binnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen