Adriaan van Dis keert terug als presentator van Zomergasten

Na ruim twintig jaar keert Adriaan van Dis terug als presentator van Zomergasten. Wat is de kunst van een goed interview? Bij Op1 ontrafelt van Dis deze kunst én onthult hij de eerste twee namen die deze zomer te gast zijn.

Voor de één is het hét televisie hoogtepunt van het jaar, voor de ander een lange zit. Ook komende zomer is Zomergasten van de VPRO zes zondagavonden te zien. Het jaarlijkse interview-programma met ruim drie uur voor één gast wordt, voor de tweede keer in zijn carrière, gepresenteerd door Adriaan van Dis. Toen hij werd gebeld zei hij zonder na te denken ‘ja’. Al zij het voor één jaar. De presentatieklus brengt de 77-jarige presentator naar eigen zeggen ‘de helende kracht van discipline’. Het verdiepen in zijn gasten, boeken lezen en voorbereiden is waar hij zich momenteel vooral mee bezighoudt.

Als het aan de presentator ligt, wordt een grote reis waar alle problemen die in de wereld spelen, zullen worden behandeld. Om alvast in de stemming te brengen, onthult van Dis de eerste twee namen die komende zomer zullen plaatsnemen aan zijn tafel: schrijfster Sana Valiulina en staatssecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

 

‘’Ik wil mezelf verrassen, de mensen verrassen en de gast verrassen”

De terugkerende presentator is niet bang om te falen. Als schrijver is van Dis gelukkig én de baas. Als interviewer is hij afhankelijk van zijn gast: ‘’Je bent zo goed als je gast”, stelt de presentator. Komend seizoen hoopt hij vooral te verrassen. ‘’Ik wil mezelf verrassen, de mensen verrassen en de gast verrassen. En de gast moet mij weer verrassen.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen