Komt er een kabinet Plasterk I?

Komt dat nieuwe kabinet onder leiding van de PVV er nou wel of niet? En is Ronald Plasterk inderdaad in beeld als nieuwe premier van Nederland? Met de deadline van morgen in zicht, zijn de onderhandelingen in volle gang. Politiek verslaggever Thomas van Groningen en hoogleraar Staats- en Bestuursrecht Wim Voermans deelden bij Op1 het laatste formatienieuws.

Met de gestelde deadline van 15 mei zitten zit de formatie in de finale van de finale. Vandaag moeten PVV, VVD, BBB en NSC er samen uitkomen, maar nog altijd is er geen witte rook. Hoewel er vooralsnog geen overeenstemming is over een coalitieakkoord, gaat één naam steeds hardnekkiger rond als mogelijke premierskandidaat.

Plasterk

En het is beslist geen onbekende. Als oud minster in de kabinetten-Balkenende IV en Rutte II,  en recenter nog als verkenner en informateur van het nog te vormen kabinet, kent Ronald Plasterk de klappen van de politieke zweep. Maar of het kabinet Plasterk I er daadwerkelijk komt, is nog altijd niet bevestigd.

Politiek verslaggever Thomas van Groningen benadrukt dat de premierskandidaat goedkeuring moet genieten van alle vier de onderhandelende partijen. “Als je het op de man af vraagt, wordt het door partijen niet ontkend”, aldus de politiek verslaggever.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Of Plasterk de gedroomde premierskandidaat is? D66-Kamerlid Jan Paternotte klinkt het niet als muziek in de oren. Paternotte vraagt zich daarnaast hardop af hoe aantrekkelijk het is voor mogelijke premierskandidaten om deze functie op zich te nemen. PVV-leider Wilders wordt nu geen premier, maar gaf te kennen op een dag wél premier te worden. ”Je wordt neergezet door Wilders om daar de stoel voor hem warm te houden”, aldus het Tweede Kamerlid.

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen