Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.30 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Donderdag

Sven Kockelmann

Sven Kockelmann (Soest, 1969) presenteert sinds 17 december 2021 samen met Fidan Ekiz namens Omroep WNL Op1. Eerder presenteerde hij van januari tot en met april 2021 Op1 met Talitha Muusse.

Op zijn twaalfde wist hij al dat hij televisiejournalist wilde worden en daarom koos hij na de middelbare school voor de School voor Journalistiek in Utrecht, die hij in 1992 afrondde. Tijdens zijn studie liep hij stage bij het (ter ziele gegane) Dagblad van het Binnenhof en bij VARA´s Achter het Nieuws. Daarna werkte hij kort bij Met Witteman (het latere De ronde van Witteman) en was hij redacteur van het IKON-programma Kenmerk.

In 1993 maakte Sven de overstap naar de KRO om redacteur te worden bij het journalistieke programma KRO Reporter. Later werkte hij ook voor de actualiteitenrubriek Brandpunt, als redacteur en verslaggever. In 1996 werd Brandpunt samengevoegd met de rubrieken Hier en Nu (NCRV) en Televizier (AVRO) tot ‘Netwerk’. Drie jaar daarna, in 1999, werd Kockelmann presentator. Hij presenteerde het tot 2006, toen de KRO stopte met het actualiteitenprogramma.

Ook presenteerde Kockelmann de KRO thema-avonden zoals Het Grootste Taboe (oktober 2006), De StemWijzer (november 2006) en De Toekomst van Nederland (november 2005). In november 2006, aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen, presenteerde hij een serie over politiek: Recht door Zee, met oud-LPF-minister Herman Heinsbroek. Van 2006 tot mei 2010 presenteerde hij KRO’s Goedemorgen Nederland op TV.

Kockelmann is niet alleen een bekend gezicht op televisie, maar ook een bekende stem op de radio. Zo was hij o.a. te horen bij het radioprogramma De Ochtend, het interviewprogramma Oog in Oog en hij was ook dagelijks te horen op Radio 1 met KRO’s Goedemorgen Nederland.

Samen met Fons de Poel was hij presentator van het debatprogramma KRO’s Zwart-Wit en hij presenteerde, samen met Eva Jinek, het dagelijkse journalistieke programma Eén op Eén op Nederland 2.

Tegenwoordig presenteert Kockelmann elke werkdag het interviewprogramma ‘1 op 1’ op NPO Radio 1, waarin hij een half uur een gast het vuur aan de schenen legt.

In december 2021 vertrok Sven Kockelmann na 28 jaar bij de KRO-NCRV om aan de slag te gaan bij Omroep WNL. Hij gaat samen met Fidan Ekiz de donderdagen van Op1 presenteren. Ook maakt zijn dagelijkse radioprogramma op NPO Radio 1 bij Omroep WNL een herstart onder de nieuwe naam ‘Sven Op 1.’