Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.30 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Dinsdag

Tijs van den Brink

Tijs van den Brink (Nijkerk, 1970) presenteert sinds januari 2020 eens per week Op1 namens de Evangelische Omroep (EO) samen met Margje Fikse.

Tijs rondt met succes de School voor Journalistiek in Amersfoort af en gaat in 1993 aan het werk als verslaggever voor het Friesch Dagblad. Begin 1995 wordt hij benoemd tot parlementair redacteur. Het jaar daarop komt Tijs in dienst van de EO, waar hij chef wordt van de politiek redactie.

Hij maakt radio (Wandelgangen’ op NPO Radio 1) en hij levert politieke bijdragen bij ‘Twee Vandaag’, de voorloper van EenVandaag. Een paar jaar later, in 1999, begint Tijs aan zijn eerste klust als presentator bij het programma ‘De Ochtenden’ op NPO Radio 1.

Het markeert het begin van een lange carrière als presentator voor diverse radio- en tv-programma’s. Tijs wordt het boegbeeld van televisieprogramma’s als ‘Vandaag’, ‘Netwerk’, ‘Uitgesproken’ en de ‘Tafel van Tijs’. En natuurlijk was hij acht jaar lang een aantal maanden per jaar op werkdagen samen met Andries Knevel te zien in de talkshow ‘Knevel en Van den Brink’.

In zijn begintijd als presentator wordt Tijs omschreven als ‘het bijtertje van de EO’. Daarover zegt hij in 2004, in gesprek met het Reformatorisch Dagblad: “Ik hou van kritisch interviewen en ben een vrij serieuze journalist. Kritisch zijn om het kritisch zijn probeer ik te vermijden. Dat vind ik lelijk om naar te kijken en naar te luisteren. Ik heb beter leren aanvoelen wanneer ik moet doorvragen en wanneer niet. Op radio en televisie moet je voortdurend schakelen om een goed antwoord te krijgen. Dat maakt dat ik soms langer vasthield dan nodig is. Dat hoor ik gelukkig steeds minder terug.”

Meer recent is Tijs te zien in de EO-programma’s ‘Adieu God?’, waarin hij met bekende Nederlanders in gesprek gaat over God, geloof en geloofsgemeenschap, het opinie-programma ‘NieuwLicht’ op NPO 2 en het radioprogramma ‘Dit is de Dag’ op NPO Radio 1.

Tijs voelt zich als een vis in het water bij dit type programma’s: “Ik presenteer graag journalistieke programma’s bij de EO, omdat ik daarin zowel mijn journalistieke nieuwsgierigheid kwijt kan, als mijn maatschappelijke betrokkenheid.”