Op1

De veelzijdige talkshow met elke werkdag een ander presentatie-duo. Rond 22.30 uur met de gasten van de dag op NPO 1.

Maandag

Hugo Logtenberg

Hugo Logtenberg (Hengelo, 1974) presenteert sinds januari 2020 Op1 namens BNNVARA, samen met Sophie Hilbrand.

Na een studie Beleid, Communicatie & Organisatie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam gaat Hugo als freelancer aan de slag. Hij schrijft onder meer voor Het Parool, Nieuwe Revu, Hollands Diep en Intermediair.

Ruim drie jaar is hij daarna verslaggever en onderzoeksjournalist voor Het Parool. In 2010 verschijnt zijn boek Job Cohen, burgemeester van Nederland, dat hij samen met Parool-collega Marcel Wiegman schreef. Het goed ontvangen boek is een gedetailleerde reconstructie van de turbulente ambtsperiode van Cohen als burgemeester van de hoofdstad. Een periode waarin de aanslagen 11 september in New York tot in de straten van Amsterdam voelbaar zijn, cineast Theo van Gogh wordt vermoord en menig wethouder uit zijn college sneuvelt.

Sinds 2013 werkt Hugo voor NRC. In dat eerste jaar doet hij zich meteen gelden. Samen met collega Tom Kreling schuift hij aan in het Amsterdamse restaurant Bellini voor een interview met de oud-VVD gedeputeerde Ton Hooijmaijers, die vier uur daarvoor door de rechtbank is veroordeeld tot drie jaar cel wegens corruptie, valsheid in geschrifte en witwassen. De VVD’er zou bijna vijf ton smeergeld hebben aangenomen. Hooijmaijers is een zakenman die politicus werd. Een man met bravoure, maar achter dat masker gaat een gebroken man schuil. Dat leggen Hugo en Tom genadeloos bloot in het NRC stuk, waarvoor ze in maart 2014 De Tegel voor het beste journalistieke interview winnen.

In 2018 wint Hugo de VOJN Award in de categorie Storytelling samen met collega-onderzoeksjournalist Derk Stokmans voor hun verhaal over de grote stroomstoring van januari 2017. In het achtergrondverhaal ‘Hoe één verroest draadje de halve Randstad platlegt’, beschrijven ze hoe de storing ontstond en waarom deze zo’n groot deel van de Randstad urenlang kon platleggen.

Eind 2018 volgt Hugo Paul Witteman op als presentator van Buitenhof. Hij wisselt de presentatie af met Jort Kelder, Diana Matroos en later Pieter-Jan Hagens. Dat jaar verschijnt ook zijn nieuwe boek De hand van Van Gaal, waarin hij op zoek gaat naar het succesverhaal van Oranje tijdens het wereldkampioenschap in 2014 in Brazilië, waar het Nederlandse Elftal brons won met een kansloos geacht team. De bestseller wordt door een jury bekroond met de Nico Scheepmaker Bokaal; de prijs voor het beste sportboek van het jaar.

In 2020 wint Hugo opnieuw De Tegel, dit keer met Clara van de Wiel in de categorie Achtergrond voor een onthullend onderzoeksverhaal naar een hoogleraar aan de UvA die zich jarenlang schuldig maakte aan seksueel grensoverschrijdend gedrag:

Momenteel werkt Hugo naast zijn werk bij NRC en Op1 aan een boek over de band De Dijk, dat in oktober 2021 verschijnt bij uitgeverij Podium.