De week van Thomas met Jan Paternotte

Aan het begin van het meireces sprak Geert Wilders vandaag op het rechts-conservatieve CPAC-congres in Hongarije. Hoe verontrustend was zijn speech? Is hij ‘de Nederlandse Trump’, zoals hij werd aangekondigd? En wat betekent dat voor de formatie en de komende Europese verkiezingen? Samen met politiek verslaggever Thomas van Groningen en vicefractievoorzitter van D66 Jan Paternotte bespreken het in Op1.

Terwijl het gros van de Tweede Kamerleden het begin van het meireces aangrijpt om bij te komen, reisde PVV-leider Geert Wilders af naar Hongarije om het rechts-conservatieve CPAC-congres bij te wonen. De partijleider van de grootste partij in de Tweede Kamer werd op het congres binnen gehaald als ‘de Nederlandse Trump’. Op het ultra-conservatieve congres sprak Wilders onder meer over een bevolkingsgroei in Afrika van 5 miljard, waarvan een derde naar Europa zou komen.

Feitenvrij

Dit deed Wilders op een manier die vicefractievoorzitter van D66 Jan Paternotte typeert als ‘zijn eigen bombastische stijl’. Wilders schetst een angstbeeld, waarmee hij mensen feitenvrij probeert bang te maken, aldus het D66-Kamerlid. ‘’Geen woord over de grootste oorlog op ons continent sinds de Tweede Wereldoorlog. Geen woord over Oekraïne.”

Over de invloed van Wilders’ bovengenoemde toespraak op de voortdurende kabinetsformatie is Paternotte duidelijk. ‘’Als ik een van de formerende partijen was, dan zou ik niet blij zijn met de uitspraken van Wilders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Rutte

Waar Wilders een zaal vol gelijkgestemden toesprak, ging demissionair minister-president Mark Rutte onder persoonlijke titel op bezoek bij de Turkse president Erdoğan, in een uiterste poging om hem te overtuigen van zijn geschiktheid als secretaris-generaal van de NAVO. Nog altijd is onduidelijk of Rutte de steun van de Turkse president definitief binnen heeft. Naast Erdoğan, moet ook de Hongaarse minister-president Viktor Orbán nog worden overtuigd. Orbán verkoopt zijn huid altijd duur, weet oud-minister van Defensie Ank Bijleveld: ‘’Dit is waar Orbán om bekend staat.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen