Jesse Klaver wilde bezuinigen op Defensie: “Dat was stom.”

De eerste honderd dagen van het kabinet Rutte IV zitten erop. Hoe gaat het met het beloofde ‘nieuw elan’? En worden de plannen in het regeerakkoord al zichtbaar in de samenleving? We bespreken het met de partijleiders Joost Eerdmans van JA21 en Jesse Klaver van GroenLinks, wil hij nog steeds bezuinigen op Defensie? EenVandaag opiniepeiler Gijs Rademaker vertelt hoe het ervoor staat met het vertrouwen in onze regering.

“De start was eigenlijk al niet zo goed”, vertelt opiniepeiler Gijs Rademaker over het vertrouwen in het kabinet. “De formatie duurde natuurlijk maanden en dat resulteerde in 28 procent vertrouwen. Veel lager dan de vorige kabinetten Rutte. Daarna zie je het stijgen richting normale percentages voor een kabinet.” Na honderd dagen Rutte IV is het vertrouwen gedaald naar 23 procent. “We hebben als ploeg elkaar even aangekeken en zeiden: oké, 23 procent, werkt ons systeem nog goed? Zien we dit over de hele linie? En ja, we zien over de hele linie een dalend vertrouwen.” Hoe komt dit? “Waar zal ik beginnen? Mensen merken vooral dat het ‘nieuw elan’ er niet is, maar slechts een voortzetting van een oud kabinet waar ze al niet zo tevreden over waren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bezuinigen op Defensie

De coalitiepartijen presenteerden honderd dagen geleden regeerakkoord met vele plannen. GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver is nooit een voorstander geweest van investeren in Defensie. Daar heeft de leider van de oppositiepartij achteraf spijt van. “GroenLinks is nooit een voorstander geweest van investeren in Defensie. Sterker nog, we hebben vaak gezegd dat je daar op kan bezuinigen. Dat was stom. Ik kan dat niet terugdraaien, maar we kunnen nu wel andere keuzes maken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Hugo de Jonge

Hoe gaat het met het beloofde ‘nieuw elan‘? “Als je zelf een fout toegeeft en zegt dat je het niet goed hebt gedaan, dan vind ik dat de Kamer moet zeggen: ‘top dat je dat hebt toegegeven'”, zegt Jesse Klaver. “Ik heb bij de regeringsverklaring nog iets anders beloofd. Dat is dat als ministers pas na 24 WOB-verzoeken en 85 keer doorvragen iets naar de Tweede Kamer sturen, de laatste kans is geweest. Dit was het geval bij Hugo de Jonge.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Jesse Klaver, Joost Eerdmans en Gijs Rademaker terug.

Vergelijkbare artikelen