Mark Rutte, Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra & Gert-Jan Segers tevreden met regeerakkoord: “moeten nog wel leveren”

De vier partijleiders, Mark Rutte, Sigrid Kaag, Gert-Jan Segers en Wopke Hoekstra waren woensdag te gast in een speciale uitzending van OP1. Live vanuit Hotel Des Indes geven ze toelichting op de inhoud van het coalitieakkoord en vertellen ze over de moeizame weg daar naar toe. Hoe vonden ze elkaar alsnog na ruim een half jaar rollebollen over straat? Hoe is het vertrouwen in elkaar dan toch hersteld? En waar halen ze al dat geld vandaan om die enorme investeringen te doen in klimaat, onderwijs, wonen en veiligheid?

Nieuwe start
Na maanden van rollebollen, goedmaken en onderhandelen, ligt er dan éindelijk een regeerakkoord op tafel. Maar dat het akkoord er niet zonder slag of stoot is gekomen, mag duidelijk zijn. Volgens D66-leider Sigrid Kaag waren er meerdere momenten waar ze twijfelde of het nog wel goed zou komen. “De hele voorgeschiedenis speelde een rol, voordat we weer konden zeggen: ‘we gaan elkaar vertrouwen, we maken een nieuwe start.’ We hebben er voor gekozen om toch weer die verantwoordelijkheid te nemen met vier partijen, ondanks alles.”

Vertrouwen
Volgens Kaag waren er vooral in de eerste periode momenten, waarvan ze zich afvroeg of er nog een samenwerking inzat. “Van de inhoud weet je dat je eruit kan komen, dat is rationeel, maar het gaat ook om het vertrouwen dat je onderling moet herstellen en waarmee je ook het vertrouwen van het land wil terugverdienen. Je doet dit niet voor jezelf, je doet dit voor het land en misschien een klein beetje voor de partij. Als je die inzet hebt, weet je dat je de plicht hebt om eruit te komen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De grootste meloen
Dan is er natuurlijk nog de vraag wie er ‘de grootste meloen’ heeft moeten slikken, oftewel: wie kwam het slechts uit de onderhandelingen. Volgens Mark Rutte valt dat voor iedereen wel mee. “Niemand heeft zijn verkiezingsprogramma kunnen uitvoeren. Dit is Nederland, dat betekent dat je compromissen sluit.” Toch krijgt Rutte de kritiek dat er weinig van het verkiezingsprogramma terug is te vinden in het akkoord. “Ik heb vandaag een sessie gehad met zo’n zeshonderd leden en daar was de stemming zeer positief. Mensen herkennen het VVD gedachtegoed, maar zien ook hoe we vanuit dat gedachtegoed hebben geprobeerd compromissen te sluiten”, aldus Mark Rutte.

Progressief 
Sigrid Kaag noemt het nieuwe kabinet progressief, maar is dat wel zo? “Omdat we met elkaar de lat hoog hebben gelegd als het gaat om de klimaatambitie, de toekomst van Nederland, stikstof of onderwijs is er overal progressie. Er is grote vooruitgang met grote inversteringen. Dat is voor mij progressief en daar plak ik geen partijkleur op.”

Leveren
Wopke Hoekstra sluit zich aan bij de woorden van Sigrid Kaag, maar vindt het moeilijk om het label ‘progressief’ op het kabinet te plakken. “Natuurlijk zitten er elementen in waar D66 zich in moet herkennen, anders hadden ze niet meegedaan. Ik denk dat er aan deze tafel veel tevredenheid is, maar ons past ook bescheidenheid, want we moeten het nog wel doen. We moeten wel leveren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Minder meer geld voor de zorg
De oppositie is kritisch op het regeerakkoord. Met name het bedrag dat naar de zorg gaat zorgt voor veel onbegrip bij de partijen. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie kan echter verzekeren dat er meer geld naar de zorg blijft gaan. “Er gaat heel veel extra geld naar de zorg en er gaat boven op wat we al extra gepland hebben, nog meer extra geld naar de zorg. Als je dat patroon doortrekt, zie je dat er echt heel veel geld richting de zorg gaat. Op de lange termijn is er een hervorming ingebouwd die ervoor zorgt dat er iets minder meer naar de zorg gaat. Het is minder meer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het nieuwe regeerakkoord terug.

Vergelijkbare artikelen