Minister van Financiën Sigrid Kaag: “We moeten op korte termijn gaan besluiten of we meer geld willen uitgeven aan defensie”

President Poetin heeft opdracht gegeven om eenheden met kernwapens in een verhoogde staat van paraatheid te brengen. Dit is een dreiging die we sinds de Koude Oorlog niet meer hebben meegemaakt. Hoe kunnen we hierop reageren? En hoe gaan we om met de economische gevolgen van sancties tegen Rusland? Dat bespreken we bij Op1 met vicepremier Sigrid Kaag en assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel.

“Het is onverantwoordelijke en gevaarlijke retoriek. Dit is boven op de invasie van Rusland in een democratisch land.” Assistent secretaris-generaal van de NAVO David van Weel neemt de nieuwe ontwikkeling in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zeer serieus. Volgens Kaag worden kernwapens alleen ingezet om af te schrikken. “Het is nooit bedoeld het te gebruiken. Ik vind dit zeer angstwekkend. Het is een ultiem gevaarlijk spel dat Poetin speelt, wij zullen alle middelen inzetten die we hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bondgenootschappelijke verplichtingen
Wordt Nederland door de sancties van de NAVO binnengezogen in een oorlog? “We doen dit vanuit bondgenootschappelijke verplichtingen”, zegt Sigrid Kaag. “Het is nog steeds heel duidelijk dat de NAVO landen hebben gezegd: ‘Wij sturen geen mensen, wij doen niet mee met de gevechten daar.’ Wij zetten in op alle andere middelen. Sancties om de Russische oorlogseconomie te stoppen en het vechten onmogelijk te maken.” Hoe gaan we om met de economische gevolgen van sancties tegen Rusland? “Er zijn mensen die nu al niet kunnen rondkomen, wat mij betreft moeten we wel kijken hoe we hen kunnen helpen. We moeten op Europees niveau kijken hoe we moeten compenseren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Cyberaanvallen
“We hebben sinds het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië geen conflict meer gehad in deze mate op het Europees grondgebied.” Daarom zijn we volgens Kaag gewend geraakt te leven in vrijheid. “Dus dit is enorm en dat beseft ook iedereen. Dus we moeten zorgvuldig en krachtig handelen.” De gevechten tussen Rusland en Oekraïne zijn anders van aard dan voorgaande oorlogen. Rusland valt niet alleen met reguliere troepen aan, maar Oekraïne wordt ook getroffen door cyberaanvallen. “Over de breedte van een cyberaanval wordt nagedacht door alle overheidsdiensten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Meer geld naar defensie?
“We leven in een wereld waarin Poetin eraan gelegen is om onze democratie onderuit te halen en heel ver te gaan. En het blijft niet in Oekraïne. Oekraïne is in die zin de frontlijn, maar niet het einde. What happens in Ukraine, doesn’t stay in Ukraine”, constateert David van Weel.  De vraag is volgens minister van Financiën Sigrid Kaag of we nu meer moeten doen. “We moeten op korte termijn gaan besluiten of we meer geld willen uitgeven aan defensie, nu de situatie zo drastisch is veranderd.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Sigrid Kaag en David van Weel terug.

Vergelijkbare artikelen