Thomas van Groningen en Willemijn Aerdts over Russische inmenging in de politiek

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de mogelijke Russische inmenging in de Nederlandse politiek. De grote vraag die boven de markt hangt is om welke politici het gaat, maar daar wil het kabinet niet op ingaan. Komt er meer opheldering? We praten erover met politiek verslaggever Thomas van Groningen en docent & onderzoeker inlichtingendiensten Willemijn Aerdts.

“Wat ik wel kan vertellen als minister van Buitenlandse Zaken is dat beïnvloeding door Rusland in sommige landen, zoals Moldavië, grootschalig plaatsvindt”, zegt Hanke Bruins Slot. “Zo’n samenleving bereidt zich ook voor op die beïnvloeding. Daarom was dat debat volgens Bruins Slot van vandaag eigenlijk ook wel weer goed.

Buitenlandse beïnvloeding

Twee jaar geleden heeft De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid al eens gewaarschuwd dat er ook sprake kan zijn van buitenlandse beïnvloeding. Vandaag heeft er dus een actieve discussie over plaatsgevonden. ”Het is ook niet zo dat er niets is gebeurd, want de vorige Tweede Kamer heeft bijvoorbeeld samen met de vorige minister van Binnenlandse Zaken besloten om financiering van politieke partijen vanuit het buitenland in Nederland niet meer mogelijk te maken”, aldus Bruins Slot.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug

Vergelijkbare artikelen