”Nederland een aantrekkelijk doelwit voor spionage”

Sinds het uitbreken van de Oekraïneoorlog worden de inlichtingendiensten weer bloedserieus genomen. Steeds vaker komen Russische spionagepogingen aan het licht, ook in Nederland. Hoe gaan onze inlichtingendiensten te werk, en zijn ze berekend op hun taak? We praten erover met expert inlichtingen- en veiligheidsdiensten Willemijn Aerdts en hoogleraar militair-operationele wetenschappen Han Bouwmeester.

Willemijn Aerdts schreef een boek over hoe de AIVD en de MIVD Nederland veilig houden: Diensten met geheimen. ”De afgelopen jaren stond terrorisme heel erg in de aandacht. Nu zie je veel spionagegevallen. De oorlog in Oekraïne zorgt ervoor dat dat weer op ons netvlies staat. Dat we daar echt mee te maken hebben en dat het onze veiligheid aantast.”

”Ze willen niet al te veel bekend maken over wat ze doen. Want niet alleen wij kijken mee, juist ook de tegenstanders. Daarom weten we er soms ook niet zo veel over. Ze proberen zich te verplaatsen in de tegenstander. Wat is nou interessant voor hen? Nederland leent zich daar ook goed voor met veel internationale organisaties, bijvoorbeeld in Den Haag. Dan ben je een aantrekkelijk doelwit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

China

De ogen van het grote publiek zijn dan misschien wel vooral op Rusland gericht op het moment, maar onze veiligheidsdiensten houden zich zeker ook bezig China, volgens Aerdts. ”De Russen zijn wat ongeduldiger”, zegt Han Bouwmeester. ”Al enkele jaren is de GROe de favoriete geheime dienst van Poetin. Die is wat robuuster en minder gepolijst. Dat gaat er iets ruiger aan toe, met ook wat meer geweld. De Chinezen hebben de tijd en het geduld. Langzamerhand wordt dat opgebouwd en dat zul je ook veel minder zien.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen