Jan-Jesse Lieftink over de lange wachtlijsten voor tbs
170 mensen die eigenlijk in een tbs-kliniek moeten zitten, komen niet verder dan de wachtlijst en de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) krijgt het niet op de rit. Zo wacht de zoon van pleegvader Lourens Henkelman al ruim 17 maanden op tbs, terwijl hij met spoed behandeld moest worden. Samen met advocaat Jan-Jesse Lieftink stapten ze naar de rechter voor een plekje op de voorrangslijst, maar zonder succes.
Lieftink: ‘’Wat belangrijk is, is dat in de beslissing van het gerechtshof is opgenomen dat hij voorrang moet krijgen en hij zo snel mogelijk naar een behandeling moet.’’ Dat heeft Lieftink voorgelegd bij de kortgedingrechter. De Staat zegt dan: ‘’Hij staat op een wachtlijst, maar wij geven hem geen voorrang.’’ De rechter is daar akkoord meegegaan en dus akkoord gegaan met het beleid van de Staat.
Onvoldoende zorg
170 mensen die behandeld moeten worden in een tbs-kliniek zitten in een reguliere gevangenis. ”Mensen die in de gevangenis werken zijn geen behandelaar, maar bewakers’’, zegt Misdaadverslaggever Mick van Wely.
‘’Er onvoldoende zorg voor gedetineerden met psychische problemen’’, zegt Van Wely. Er zitten momenteel gedetineerden met psychische problemen tussen gewone gevangenen, terwijl zij eigenlijk op een speciale afdeling moeten verblijven.