Dreigt ons TBS-systeem onhoudbaar te worden?

Een 31-jarige TBS’er die ontsnapte tijdens begeleid verlof heeft een vrouw neergestoken in Soest. Het is het tweede incident in een maand tijd waar tbs-patiënten bij betrokken zijn. Voorzitter van TBS Nederland Hyacinthe van Bussel legt uit hoe dit soort incidenten kunnen gebeuren. TBS-advocaat Jan-Jesse Lieftink vindt ons tbs-stelsel onhoudbaar worden.

Ons TBS-systeem is eigenlijk niet langer houdbaar. Vindt advocaat Jan-Jesse Lieftink, nadat woensdag opnieuw een TBS’er ontsnapte tijdens begeleid verlof en een vrouw neerstak in Soest. Het zoveelste incident in een paar maanden tijd. “Ik maak me al geruime tijd ernstige zorgen om dit systeem.”

De zorgen begonnen bij de advocaat toen er in 2020 een rapport van de inspectie kwam. “Ze luidden de noodklok over de sector. Een heel breed rapport waarin alle facetten van het systeem werden doorgelicht. Je zou denken dat als je als sector of minister zo’n rapport krijgt je ermee aan de slag zou gaan. Kijken hoe je het kan innoveren, hoe je het kan verbeteren.” Maar dat gebeurde volgens Lieftink niet. “Sterker nog, je ziet in de afgelopen maanden incident op incident in verschillende klinieken. Het is niet alleen in de Pompekliniek. Het zijn meerdere klinieken met verschillende problemen.”

70.000 keer op verlof

De instroom van TBS stijgt, ziet Hyacinthe van Bussel. “De laatste twee jaar is het aantal opleggingen verdubbeld. Wat er is gebeurd vind ik vreselijk, dan staat de sector ook echt even stil. Maar 70.000 keer per jaar gaat er iemand op verlof. Vorig jaar heeft zich twee keer iemand van die 70.000 keer zich onttrokken aan de begeleiding.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hyacinthe van Bussel en Jan-Jesse Lieftink over het tbs-systeem terug.

Vergelijkbare artikelen