“Pieter Omtzigt heeft wel zijn zin gekregen”

Waar Pieter Omtzigt uit de formatiegesprekken stapte, doet Dilan Yesilgöz nu een ‘stap naar voren’. Ze wil toch meeregeren en ze roept Omtzigt op hetzelfde te doen. Ook maakte Wilders bekend dat volgens de PVV-leider SER-voorzitter en voormalig PvdA-senator Kim Putters het stokje van Ronald Plasterk als informateur mag overnemen. In Op1 bespreken we de Haagse ontwikkelingen met CDA-leider Henri Bontenbal, D66-leider Rob Jetten, politiek verslaggevers Thomas van Groningen en Xander van der Wulp én oud-spindoctors Raymond Mens en Julia Wouters.

NSC-leider Pieter Omtzigt stapte uit de formatieonderhandelingen vanwege de financiële tegenvallers op de ministeries. Tot grote frustratie van velen. Hij zakt flink in de peiling van Maurice de Hond en in het formatiedebat kreeg hij het flink te verduren. Maar politiek verslaggever Thomas van Groningen denkt toch dat Pieter Omtzigt zijn zin gekregen heeft.

Geert Wilders heeft namelijk voormalig PvdA-senator Kim Putters aangewezen om het stokje over te nemen van Ronald Plasterk als informateur. “Ik heb op het einde van de rit toch het gevoel dat Pieter Omtzigt zijn zin heeft gekregen”, zegt Van Groningen. “Kim Putters wordt nu ingevlogen en dat is een naam die we wel bij NSC hebben gehoord.”

Tekst gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Omtzigt verspreidt complotten”

De stap van Omtzigt uit de onderhandelingen heeft ook geleid tot een confrontatie tussen Omtzigt en Rob Jetten. In het formatiedebat in de Tweede Kamer riep hij op de uitspraken over de financiële tegenvallers te nuanceren. In Op1 ’s avonds blikt hij erop terug.

“Omtzigt doet al anderhalve week alsof het een teringzooi is”, zegt de D66-leider. “Alsof er een soort van complot is dat op al die ministeries dingen voor Omtzigt geheim zijn gehouden.” Jetten roept Omtzigt op om te stoppen met het verspreiden van dergelijke complottheorieën.

Tekst gaat verder onder de video.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Demoniseren de PvdA”

Ondertussen valt op dat zowel Ronald Plasterk als de nieuw aangestelde informateur Kim Putters tot de PvdA behoren. Deze keuze roept enige verbazing op, vooral bij voormalig spindoctor Julia Wouters. “De PVV en de VVD demoniseren de PvdA, maar kunnen niet eens hun billen afvegen zonder de PvdA.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Henri Bontenbal, Rob Jetten, Thomas van Groningen, Xander van der Wulp, Raymond Mens en Julia Wouters terug. 

Vergelijkbare artikelen