Kim Putters: ”We moeten echt wat meer van ‘ik’ naar ‘wij’

Hoe bereik je de top en wat is er voor nodig om daar te blijven? In het boek ‘Topvorm’ geeft directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters antwoord op die vraag. Het boek vergelijkt topprestaties in de sport en topprestaties in de zorg en laat zien hoe beide sectoren van elkaar kunnen leren. 

Ex-topsporter Esther Vergeer belichaamt volgens Putters eigenlijk alles wat je kunt leren over het bereiken van de top. ”Allereerst is dit denk ik de grootste topsporter die Nederland ooit heeft gekend. Deze vrouw heeft zo gigantisch veel gewonnen. Wat zij ons heel erg geleerd heeft dat zijn een paar dingen. Je staat wel op dat podium met die gouden medaille maar daar zit een heel team omheen. Je omgeving, je coach, de mensen die je steunen. Eigenlijk zeggen alle topsporters die we gesproken hebben, het is niet alleen je eigen verdienste. Het is echt een gezamenlijke prestatie.” Als je de top wil bereiken dan gaat het ook over volhouden. ”Tegenover tien successen staan even zo veel blessures. Je moet ook doorzetten, verdergaan.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De belangrijkste les uit het boek van Putters is dat we meer van ‘ik’ naar ‘wij’ moeten gaan. ”Je moet toch echt met elkaar in een organisatie het gevoel hebben, hier gaan wij samen voor. Als je al die verschillende onderdeeltjes maar inkoopt en mensen dus niet onderdeel worden van je organisatie dan heb je dat gevoel veel minder en dan vloeien daar minder goede prestaties uit voort.”

Kijk hier het hele gesprek met Kim Putters terug.

Vergelijkbare artikelen