Rob Jetten kritisch over werkwijze Pieter Omtzigt

Nieuw Sociaal Contract stapt uit de formatiegesprekken. Dat maakte Pieter Omtzigt dinsdagavond bekend. Hoe moet het nu verder? We bespreken het met politiek verslaggevers Thomas van Groningen en Marleen de Rooy, hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans en spindoctors Raymond Mens en Julia Wouters.

Pieter Omtzigt en zijn Nieuw Sociaal Contract (NSC) hebben besloten uit de formatieonderhandelingen te stappen, samen met de VVD, BoerBurgerBeweging (BBB) en de PVV. De reden voor deze plotselinge stap ligt volgens Omtzigt in de ‘staat van de overheidsfinanciën’, waar hij ‘zeer geschrokken’ van is.

Omtzigt heeft de beslissing genomen om niet verder te onderhandelen aan de formatietafel. Dit komt nadat ministeries financiële informatie hebben gedeeld met informateur Ronald Plasterk. Omtzigt spreekt over een ‘twintigtal’ brieven met ‘deels vertrouwelijke informatie’, waarvan hij beweert geschrokken te zijn. Deze ontwikkeling heeft hem doen besluiten dat het geen zin heeft om verder te praten.

Jetten kritisch op Omtzigt

D66-leider Rob Jetten heeft zijn ongenoegen geuit over de handelswijze van Omtzigt. Hij benadrukt het belang van verantwoordelijkheid nemen, zelfs als de onderhandelingen moeilijk worden. “Als het een beetje moeilijk wordt, en je loopt dan meteen weg van de formatietafel, dan roept dat ook wel de vraag op in hoeverre je dan in staat bent om de komende jaren verantwoordelijkheid te nemen,” aldus Jetten.

Ook is hij kritisch over de communicatie van Omtzigt, die al in gesprek is met journalisten en zelfs al optrad in een talkshow, terwijl de Kamer nog niet formeel geïnformeerd is over het besluit om de formatietafel te verlaten.

Artikel gaat verder onder de video

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Coalitie over links?

Wat betreft de vorming van een nieuwe regering benadrukt Jetten dat een coalitie over het midden of links op dit moment niet aan de orde is. “Yesilgöz heeft de deur naar een brede coalitie over het midden meteen dichtgegooid. Het zou raar zijn om de koers nu al volledig te gaan verleggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen