De Commissie-Van Rijn is ‘zeer geschrokken’ van de ernst van het wangedrag bij de NPO

De Commissie-Van Rijn is ‘zeer geschrokken’ van de ernst van het wangedrag bij de NPO. Donderdag presenteerde zij hun rapport. Driekwart van de ondervraagde medewerkers heeft te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag. Wat moet er veranderen binnen de publieke omroep? We praten erover met voorzitter van de commissie Martin van Rijn en commissielid Naomi Ellemers.

In een alarmerend rapport gepresenteerd op donderdag, heeft de Commissie-Van Rijn haar diepe bezorgdheid geuit over de ernst van het wangedrag bij de publieke omroep (NPO). Het rapport onthulde dat maar liefst driekwart van de ondervraagde medewerkers te maken heeft gehad met grensoverschrijdend gedrag, een schokkend cijfer dat dringende veranderingen binnen de NPO vereist.

De Commissie-Van Rijn, belast met het onderzoeken van sociale veiligheid en werkcultuur binnen de NPO, toonde zich ‘zeer geschrokken’ van de bevindingen. Het rapport benadrukte diverse vormen van wangedrag, waaronder intimidatie, discriminatie en ongewenste intimiteiten, die een ongezonde werkomgeving binnen de publieke omroep blootlegden.

Matthijs van Nieuwkerk

Na een jaar onderzoek en praten, vooral met slachtoffers en getuigen, kwam donderdagochtend het rapport over grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep. DWDD-medewerkers beschuldigen Matthijs van Nieuwkerk van fysiek en seksueel wangedrag. “Wij zijn geen forensische commissie of politie. Ik weet niet of dat wel of niet gebeurd is”, reageert Martin van Rijn. In reactie op het rapport betuigde Matthijs van Nieuwkerk opnieuw zijn spijt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen