“Zo ken ik Matthijs van Nieuwkerk helemaal niet”

Matthijs van Nieuwkerk heeft de banden met BNNVARA verbroken na onthullingen van grensoverschrijdend gedrag van de presentator. De NPO heeft laten weten een onderzoek in te stellen naar de werkomstandigheden bij DWDD. We praten erover met politiek verslaggever Thomas van Groningen en voormalig talkshowhost Frits Barend.

Matthijs van Nieuwkerk stapt op bij BNNVARA, omdat de omroep twijfelt aan zijn spijtbetuiging. “Ik begrijp de reactie van BNNVARA wel”, vertelt Frits Barend. “Ik ben me kapot geschrokken. Zo ken ik hem helemaal niet.”

Barend, die 976 talkshowafleveringen maakte met Henk van Dorp, snapt niets van het grensoverschrijdend gedrag van Van Nieuwkerk. “Je verheugt je erop. Zeven dag per week sta je aan, maar ik vond het een feest om ’s avonds ons programma te doen. We waren wel gespannen, maar als het fout ging is het ook prima. Hartstikke leuk als het fout gaat zelfs. Ik geloof dat Matthijs daar moeite mee had.”

Johan Cruijff

“Het is topsport”, beaamt de voormalig talkshowhost. “Henk en ik hebben tegen onze redactie gezegd dat we elke avond de finale van de Champions League spelen. En die mag je niet verliezen.” Zo dronk Barend geen alcohol en onderhield hij zijn conditie. “En je moet plezier in je werk hebben en ook de redactie dankbaar zijn.”

Die dankbaarheid leerde hij van Johan Cruijff. “Hij was de best betaalde speler bij Ajax. Als ze gewonnen hadden, moest zijn premie verdeeld worden. Hij zei dat hij niet kon winnen zonder de tien anderen. En dat is met de redactie ook. We kunnen het programma alleen maar maken met een goede redactie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Systematischer

“Wat ik heel interessant vind aan dit hele verhaal is dat we drie jaar na dato nog steeds bijna niemand wil vertellen wie ze zijn”, vertelt Marjan Olfers over de angstcultuur bij DWDD. “Er zijn heel veel mensen die dit anoniem doen. Die hoeven toch niet meer bang te zijn voor Matthijs?” Maar misschien wel voor Frans Klein, die toen de baas was van de VARA en nu van deze zender, reageert Jort Kelder. “Je ziet dus dat het veel systematischer is.”

Verklaarbaar

“Je moet ook wel durven ingrijpen”, reageert Rob de Wijk die ook te gast was in Op1. “Het is toch een prima donna en hij won alle prijzen. Voordat je dan een keer gaat ingrijpen. Je kan dan natuurlijk ook iets kapot maken in zo’n programma. Van deze man moet je het wel hebben. Ik kan me voorstellen dat er heel laat wordt ingegrepen.” Dat maakt het niet goed, erkent de hoogleraar. “Maar het is wel verklaarbaar.” Het is niet verklaarbaar, volgens Frits Barend. “Het is heel opportunistisch. Het is niet goed te praten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen