“Het ligt voor de hand dat ook Oekraïne op die kerncentrale heeft geschoten”

Nog altijd zijn er explosies bij de kerncentrale van Zaporizja. Enorm verontrustend, vindt hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk, want hoe lang duurt het nog tot het echt een keer fout gaat? En wat is de status van in de Donbas? We praten erover bij Op1.

De winter in de Oekraïens-Russische oorlog valt, en de troepen van Zelensky lijken zich in een winnende positie in te graven. Niet alleen goed nieuws voor Oekraïne, want er waren ook berichten over oorlogsmisdaden tegen Russische krijgsgevangenen. De NAVO besloot bovendien dat Rusland vanaf nu officieel een terreurstaat is. “Dat zal ongetwijfeld te maken hebben met de wijze waarop ze met krijgsgevangenen zijn omgegaan en hoe ze burgers het land hebben uitgestuurd.”

Gehaktmolen

“Het is verschrikkelijk, de Donbas wordt nu de gehaktmolen van Oekraïne genoemd”, vertelt Rob de Wijk over het verloop van de oorlog. “Het is echt verschrikkelijk wat daar gebeurt. Dus zo langzamerhand past die term (terreurstaat, red.) wel. Ook al is daar niet een juridisch onderbouwde reden voor.”

Kerncentrale bij Zaporizja

“Er zaten wel tien gaten in de opslagplaats van kernafval. Dat is dus niet al te vrolijk”, zegt de hoogleraar internationale betrekkingen over de kerncentrale bij Zaporizja, waar de afgelopen dagen veel geschoten wordt. “We weten niet precies wie de aanvallen hebben uitgevoerd. Wat we wel weten is de Russen die kerncentrale gebruiken als een soort schild. Als je nou wil verdedigen, dan moet je achter zo’n kerncentrale zitten. Als de Oekraïners dan gaan schieten, schieten ze op die kerncentrale. Dat kan ook niet de bedoeling zijn.” Dat de Oekraïners dat ondanks de gevaren ervan toch doen, zal Rob de Wijk niks verbazen. “Het ligt voor de hand dat ook Oekraïne op die kerncentrale heeft geschoten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het gesprek met Rob de Wijk over explosies bij de kerncentrale van Zaporizja terug.

Vergelijkbare artikelen