Rob de Wijk: “Als je je positie als Amerika wil verpesten, is dit wel de manier van doen”

In Amerika zijn plannen voor een nieuw hulppakket voor Oekraïne door de senaat geblokkeerd. Volgen we in Nederland straks hetzelfde voorbeeld nu de PVV de verkiezingen heeft gewonnen? Volt-fractievoorzitter Laurens Dassen en CDA-Kamerlid Derk Boswijk vrezen ook voor de Nederlandse steun.  In Op1 schuiven ze samen met hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk.

De steun voor Oekraïne staat meer en meer onder druk, nadat in Amerika plannen voor nieuwe hulp zijn geblokkeerd. Rob de Wijk: “Als je je positie als Amerika wil verpesten, is dit wel de manier van doen. Het is een groot cadeau voor Poetin.”

Volgens de hoogleraar internationale betrekkingen is dit een grote waarschuwing voor Europa. “Het is een groot cadeau voor Poetin. Hij heeft al gezegd dat als de Westerse steun ophoudt, het binnen twee weken gebeurd is.” Die uitspraak is volgens De Wijk wel overdreven.

“Maar het beeld dat hier ontstaat, is wel ongelooflijk slecht. Ook naar Europa toe. Wij zijn, omdat we onze defensie hebben verwaarloosd, enorm afhankelijk van Amerika. Dat wordt ook iedere keer maar vergeten. Als Amerika afhaakt, dan staan we er alleen voor en dan wordt het aantrekkelijker om militaire avonturen te beginnen tegen Europa.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Oekraïne en Israël

Als Oekraïne en Israël de oorlog verliezen, worden de kaarten in Europa en het Midden-Oosten hertekend, stelt De Wijk. “Dat heeft te maken met het feit dat we niks meer te zeggen hebben over wat er daar gebeurt. Je ziet nu al dat Xi Jinping achterover leunt en toekijkt. Dat doet Poetin ook. Dat hele spel wordt op dit moment gespeeld.”

De uitbreiding van de Europese Unie heeft volgens Rob de Wijk is geen kwestie meer van vergroten van de interne markt. Het is een politieke noodzaak geworden. “Dat is echt een hele andere manier van redeneren. “Heel veel Kamerleden begrijpen niet wat er aan de hand is.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen