“Israël moet ervoor zorgen dat er zo weinig mogelijk onschuldige burgerslachtoffers komen”

Hanke Bruins Slot is nu ruim een maand demissionair minister van Buitenlandse Zaken en moet nu al navigeren in een nieuwe internationale crisis: de oorlog tussen Hamas en Israël. Kunnen we via diplomatie voorkomen dat dit conflict verder escaleert? En lukt het om alle Nederlanders die weg willen veilig thuis te brengen? Op de politieke vrijdag schoof Bruins Slot aan bij Op1.

Geen negen, maar tien Nederlanders zitten vast in de Gazastrook. Dat vertelt Hanke Bruins Slot. Wat kan ze voor hen doen? “Druk zetten via diplomatieke kanalen en contact onderhouden. We hebben waar het kan contact met hen, maar het is een buitengewoon moeilijke situatie. Mensen kunnen gewoon niet de grens over.” Kan het zijn dat er meer Nederlanders zijn? “Niet dat wij weten op dit moment.”

“Weinig mogelijk burgerslachtoffers”

Hanke Bruins Slot roept op tot het creëren van een veilige corridor voor Gaza-inwoners. “Dat zou heel belangrijk zijn. Afgelopen week heb ik met veel buitenlandse collega’s contact gehad. Met Egypte, Oman en Jordanië. Ik heb vanaf het begin af aan benadrukt hoe belangrijk humanitaire hulp is. We dringen ook aan bij Israël om een humanitaire corridor te doen.” Een humanitaire corridor moet er volgens de demissionair minister van Buitenlandse Zaken ervoor zorgen dat er weer eten en drinken komt.

“Israël heeft recht op zelfverdediging, in overeenstemming met het internationaal recht, maar je moet er altijd voor zorgen dat er zo weinig mogelijk onschuldige burgerslachtoffers komen. En dat er ruimte is voor humanitaire noden”, voegt Bruins Slot toe. “Wij dringen aan op een corridor. Maar het is aan Israël om daar ruimte voor te geven. Heel veel andere landen geven dat ook aan.”

Angst voor regionale escalatie

Hoe groot is de angst voor een regionale escalatie, door de oorlog in en rondom Israël? “Die is groot”, zegt de voormalig beroepsmilitair. “Ik heb met heel veel verschillen landen gesproken en hun grootste zorg is dat het ook aan de grens van Libanon een conflict wordt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Hanke Bruins Slot over de oorlog tussen Hamas en Israël terug.

Vergelijkbare artikelen