“Het is geen oorlog, het is een bloedbad”

Onze uitzending staat volledig in het teken van de oorlog in Israël. We bespreken het laatste nieuws met onder anderen oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, oud-correspondent Salomon Bouman, journalist Frits Barend, publicist Ronit Palache, Palestijns-Nederlands politicoloog Radi Suudi, D66-Kamerlid Alexander Hammelburg, en met Christel Bakker en Rachel Meijler, die vluchtten uit Israël. Ook praten we met familie van Shani Louk, het meisje dat bekend werd omdat ze bewusteloos en halfnaakt meegenomen werd in een achterbak door Hamasstrijders.

Rachel Meijler zat afgelopen zondag bij ons in de uitzending omdat haar neef werd vermist na het veelbesproken festival in Israël. Daar zouden we over doorpraten, maar op weg naar deze studio kreeg Rachel verschrikkelijk nieuws. “Hij is vermoord, afgeslacht.”

Handgranaten

Meijler laat beelden zien van het moment waarop haar neef waarschijnlijk vermoord is. “Er zat een meisje ook in die bunker. Zij heeft het overleefd en vertelde dat er met handgranaten is gegooid. Dat heeft hij nog overleefd, omdat het een paar jongens lukte om de granaten terug naar buiten te gooien. Daarna zijn ze met mitrailleurs op de groep aan inschieten. Wie daarna nog stond is op een pick-uptruck gesleept en meegenomen. Ook daar was hij bij, dus hij is daar levend weggekomen, maar er is een uur geleden bij de familie op de deur geklopt en vertelt dat hij is overleden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook Shani Louk was op het festival aanwezig. De vreselijke beelden van hoe ze naakt achterop een pick-uptruck werd meegenomen, gingen de wereld over. Iedereen dacht dat ze dood was. Maar nu zijn er berichten dat ze het heeft overleefd. “We hebben gehoord dat ze in leven is en naar de Gazastrook is gebracht”, vertelt haar neef Nir Louk.

Na het nieuws heeft de familie hoop op een veilige terugkeer van Shani. “We hebben gehoord dat Egyptenaren van Hamas de belofte hebben gekregen dat ze niet-Israëlische burgers geen pijn zullen doen. Ik hoop dat ze zich aan hun woord houden, als je dat van ze kan verwachten”, vertelt haar neef, die uitlegt dat Shani als een dochter voor hem is. “Ik heb zelf geen kinderen, dus ze is als mijn kind voor mij. Ze is altijd aan het dansen en was een van de organisatoren van het festival. Daar is ze gewond geraakt tijdens het dansen. Het is vreselijk. Ze hebben deze plek juist gekozen om vrede te promoten, ook in Gaza.”

Volgens Nir is de situatie in Israël en Gaza verschrikkelijk en doen de beelden geen recht aan hoe erg het daadwerkelijk is. “Het is geen oorlog, het is een bloedbad. Mensen en baby’s worden vermoord in hun bed. De foto’s en video’s die jullie gezien hebben, zijn niks. Het is nog veel erger.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ook Mirjam Reijnen maakte dat mee. Samen met haar gezin zat ze 11 uur in de schuilkelder van haar huis in kibboets Na-gal Oz, 100 meter van de Gazastrook. Zonder eten en drinken en in doodsangst. “Het begon met raketaanvallen. Daar zijn we inmiddels wel aan gewend en we weten hoe we daarmee om moeten gaan. Maar vrijwel direct kwamen de berichten van vrienden in de whatsappgroepen: ‘Terroristen, terroristen’. Die waren er ineens en stonden gewoon voor de deur.”

Doodsangsten

In de uren daarna zat Mirjam met haar kinderen vreselijke momenten uit in de schuilkelder. “We hebben de deuren dichtgedaan en gebarricadeerd. We zijn stil geweest en hebben in doodsangst gewacht. Om ons heen hoorden we de terroristen schreeuwen en overal op de deuren bonzen.  Berichten van vrienden met: ‘ze zijn in mijn huis, ze vermoorden me’. Het is echt niet te bevatten, het is verschrikkelijk.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de situatie in Israël terug. 

 

Vergelijkbare artikelen