Hanke Bruins Slot: “Poetin wacht gewoon tot wij onze aandacht verliezen”

Het zijn drukke weken voor Hanke Bruins Slot. Onze minister van Buitenlandse Zaken zette de afgelopen weken alles op alles om de Nederlandse gijzelaar Ofir Engel vrij te krijgen en was dinsdag alweer op de NAVO-top, waar gesproken werd over militaire steun aan Oekraïne. Kan het Oekraïense leger de komende winter aan? Bruins Slot schuift vanavond aan bij Op1.

Hanke Bruins Slot is de afgelopen weken intensief bezig geweest om Ofir Engel vrij te krijgen uit de handen van Hamas. De inmiddels achttienjarige jongen die met spoed Nederlander werd. En na bijna twee maanden werd vrijgelaten. “Heel veel mensen hebben hun best gedaan om Ofir vrij te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat anderen vrij kwamen.”

Voor de vrijlating van Ofir en de andere gegijzelden heeft Bruins Slot de hulp van andere landen nodig. “Ik moet in het bijzonder dank uitspreken aan Qatar, maar ook zeker Egypte, Israël en de Verenigde Staten. Zij hebben zo’n belangrijke rol bij het vrijlaten van de gegijzelden. Als minister mag ik, door het leggen van de contacten, daar mijn steentje aan bijdragen. Er zijn heel veel mensen die hun best hebben gedaan.”

NAVO-top

Minister Hanke Bruins Slot was op de NAVO-top, waar niet alleen gesproken werd over militaire steun aan Oekraïne. Ook de verkiezingsuitslag was een gespreksonderwerp. Hoe zit het precies met de steun aan Oekraïne, was een vraag die onze minister van Buitenlandse Zaken kreeg. “Er is een brede steun in de Kamer om Oekraïne verder te steunen, antwoordde ik.”

Nederland blijft Oekraïne steunen. Ook andere Westerse landen blijven dat doen. Maar tegelijkertijd is er onder de diplomaten in Amerika een discussie over hoelang de oorlog nog gaat duren. Worden de Oekraïeners niet op een gegeven moment door Washington aan de onderhandelingstafel gedwongen? Dat verwacht Bruins Slot niet.  Ze wil alles op alles zetten dat Oekraïne de strijd kan blijven voeren en merkt daarbij op dat de winter spannend wordt.

“Het lijkt er een beetje op dat Rusland zijn raketten aan het opsparen is. Ze hebben vorig jaar de energie-infrastructuur kapot proberen te maken. Het is dus essentieel dat we deze winter alles op alles zetten om de luchtverdediging op orde te hebben. Maar ook op het moment dat de energie-infrastructuur kapot gaat, dat te repareren en daarbij te helpen. Poetin wacht gewoon tot wij onze aandacht verliezen, omdat we met andere dingen bezig zijn en wij net een kortere adem hebben dan hij heeft.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen