Geert Wilders: “Als PVV de grootste wordt moet je als premier er zijn voor alle Nederlanders”

Het was dinsdagavond. De vooravond van de verkiezingen, die steevast op woensdagen gehouden worden. In Op1 schoven aan opiniepeilers Peter Kanne, Maurice de Hond en Charlotte Nijs, lijsttrekkers Wybren van Haga (BVNL), Edson Olf (BIJ1) en Femke Merel van Kooten (Splinter), politiek verslaggever Thomas van Groningen en Julia Wouters en Raymond Mens van de podcast ‘Spindocters’.

De uitzending begon met een inbelinterview met Geert Wilders. Net zoals een voetballer van Oranje, die dezelfde avond wonnen van Gibraltar, stond de leider van de PVV voor de camera. Terug te blikken op het slotdebat van de NOS.  Met een moe maar voldaan gevoel.

Premier voor iedereen

“De peilingen zien er goed uit, maar ik weet eerlijk gezegd niet of het ook gaat gebeuren. Heel veel mensen moeten nog besluiten en wat wordt de opkomst? Ik heb er een goed gevoel bij.” Toch wil Wilders pas juichen op het moment dat de laatste stem geteld is.

Het land is het meest verdeeld over Geert Wilders, weet opiniepeiler Peter Kanne. “Hij is degene die meeste tienen scoort, maar ook degene die de meeste enen scoort.” Als de PVV-leider dan de grootste wordt, gaat dat dan niet zorgen voor verdeeldheid? “Stel dat de PVV de grootste partij zou worden en wij een meerderheid zouden vormen, dan heb je een rol als premier, en dan moet je er ook zijn voor alle Nederlanders”, vertelt hij vanuit Den Haag. ”Zonder aanzien des persoons. Dat zou ik met veel verve willen doen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Middelvinger naar gevestigde orde

Velen vinden dat de PVV-leider zachter van toon geworden is. Ook die conclusie van kiezers heeft Wilders gehoord. “Geert Milders en weet ik veel wat voor grappen nog meer de wereld zijn overgegaan.” En daarvoor willen veel Nederlanders hem belonen, vertelt Charlotte Nijs, die nu bijna een jaar het opiniepeilgezicht is van EenVandaag. “Daarnaast is migratie ook een belangrijk onderwerp.”

Voor dat onderwerp zou je ook naar Omtzigt of Yeşilgöz kunnen gaan. “Ja, maar we zien al heel lang dat als we vragen bij welke partij denk je aan bij het thema migratie, dan scoort PVV echt door het dak.” Dat is niet het enige. “We zien ook dat de strategische stemmers heel erg zijn kant op gaan.”

Nijs is niet de enige die dat concludeert. Ook Maurice de Hond ziet dat. “De kern van wat er op dit moment is, is dat de zittende vier partijen veertig procent van hun aanhang verliezen. Er wordt nu afgerekend met het oude kabinet. Bij elkaar is het meer dan dertig zetels verlies.”

“Wat je merkt, en dat was ook bij de Provinciale Statenverkiezingen, is dat veel kiezers hun middelvinger willen opsteken tegen de gevestigde orde”, zegt De Hond. ”Ze zoeken hun plek om dat te doen, en die plek is op dit moment Wilders.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de hele uitzending terug.

Vergelijkbare artikelen