Pieter Omtzigt wil fractievoorzitter worden

Als er niet mét Pieter Omtzigt wordt gepraat, wordt er wel óver hem gepraat. Zijn partij Nieuw Sociaal Contract staat bovenaan de peilingen, maar wie de premierskandidaat is, blijft boven de markt hangen. Wat we wel weten: Omtzigt wil een minderheidskabinet, een richtgetal van 50.000 immigranten en Engels op universiteiten beperken. Hoe haalbaar zijn die ideeën? We bespreken het bij Op1.

De toon van de campagne wordt grimmiger. En de pijlen richten zich meer en meer op Pieter Omtzigt. Geen doorrekeningen, onduidelijkheid over de premiersvraag. Wat is zijn medicijn voor de politiek?

Wel of geen premier

Hij wil gewoon fractievoorzitter worden. En geen premier. Dat wil zeggen: zoals er nu tegen aan kijkt. En na de verkiezingen zien we wel verder. Heeft Pieter Omtzigt vandaag nu duidelijkheid gegeven aan zijn kiezers? “Ik heb de stellige voorkeur om fractievoorzitter te worden en dat is de voorkeur die ik al heel lang heb”, vertelt de lijsttrekker.

Toch lijkt er nog kans op verandering van die stellige voorkeur te zijn. Waar zit dat in? “Ik denk niet dat ik alles kan scripten. Daar ben ik heel eerlijk in; soms weet je het niet”, vertelt Omtzigt, die wel vertelt dat er gekke dingen moeten gebeuren, wil hij de baan van premier toch aannemen. “Ik zeg het nu met deze stelligheid en als iedereen duidelijkheid wil, krijgen ze het hiermee.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

We kiezen geen premier in Nederland

Is het dan mogelijk dat, mocht Omtzigt zijn partij de grootste worden, de nummer twee de premier levert? “Dat lijkt me niet de meest logische optie, maar ik heb nog geen premierskandidaat, dus we gaan rustig kijken. We kiezen in dit land geen premier”, aldus Omtzigt.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Pieter Omtzigt terug. 

 

 

Vergelijkbare artikelen