Dilan Yeşilgöz wil met de VVD de verkiezingen winnen

VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz wil de verkiezingen winnen en de eerste vrouwelijke premier van Nederland worden. Maar voor dat dat zover is, moet er nog een hoop gebeuren. De partij staat nek aan nek met Pieter Omtzigt in de peilingen. Wat gaat de lijsttrekker doen om de grootste te worden op 22 november? En is de VVD nog de partij voor de ondernemer? 

De Tweede Kamerverkiezingen zijn toch een soort premiersverkiezingen geworden. Doet Pieter-het, of doet-ie-het-niet? Dilan Yesilgöz zei vanaf haar aantreden dat ze gaat voor de opvolging van premier Rutte. Geldt dat ook als de VVD niet de grootste wordt, of in een minderheidskabinet?

Liever geen minderheidskabinet

De lijsttrekker van de VVD is duidelijk; om een minderheidskabinet staat ze niet te springen. “Het heeft niet mijn voorkeur. Ik weet hoe zwaar het is als je in een minderheidscontext dingen geregeld moet krijgen. Kijk maar naar de Eerste Kamer. Het is hard werken en dat is goed, maar het is niet erg efficiënt”, vertelt Yesilgöz, die wel aangeeft geen enkele constructie bij voorbaat uit te sluiten. “Daar ben ik heel helder over; ik sluit geen kiezers uit.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Mocht Yesilgöz de verkiezingen winnen op 22 november en met de VVD de grootste worden, mag ze zichzelf de eerste vrouwelijk premier van Nederland noemen. ‘Hoog tijd’, vertelt ze, maar dat is niet de reden dat mensen op haar moeten stemmen.

Vrouwenkaart

Om die reden weigert ze de ‘vrouwenkaart’ te spelen, ook als dat haar misschien extra stemmen zou opleveren. “Ik heb vanaf dag 1 tegen mijn campagneteam gezegd dat ik graag naar ze luister, maar dat het wel authentiek moet zijn. Het moet waar zijn en bij mij passen en ik ga geen dingen zeggen omdat het goed zou bekken of goed zou vallen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Dilan Yesilgöz terug.

Vergelijkbare artikelen