Dilan Yeşilgöz: “Ik kan niet anders dan vooruitkijken. We gaan niet een miljoen kiezers uitsluiten”

De nieuwe VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz geeft bij de Politieke Vrijdag van Op1 haar eerste grote interview.

Spreidingswet

De eerste versie van het verkiezingsprogramma van de VVD is gepubliceerd. Zijn alle leden op de lijst het eens met het programma? Volgens Yeşilgöz wel, hoewel kandidaten kanttekeningen mogen maken bij punten waar ze het niet mee eens zijn. Maar hoe zit dat dan met de spreidingswet van minister Eric van der Burg, de nummer 4 van de VVD-lijst? De VVD steunt deze wet niet, maar Van der Burg verdedigt hem sterk. Als kiezers op Eric van der Burg stemmen als kandidaat van de VVD, stemmen ze dan voor of tegen de spreidingswet? “Als het definitieve verkiezingsprogramma er is, zal blijken of hij deze volledig steunt of hier een voorbehoud gemaakt. Dat zult u hem moeten vragen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Waarom kon de VVD het met de coalitie niet eens worden over een paar duizend vluchtelingen per jaar die niet mochten nareizen? “Nareizende familieleden was een van de voorbeelden. Migratie overkomt ons op dit moment. We hebben er geen regie over en we hebben geen antwoord op de vraag: wie heeft ons nodig en wie hebben wij nodig? […] Er was geen enkele overeenstemming over dit onderscheid. Als je bij je asielbeleid totaal geen onderscheid maakt tussen vluchtelingen en accepteert dat je geen grip hebt, dan accepteer je ook als land dat je er niet bent voor echte vluchtelingen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

De deur naar de PVV

Waarom heeft Yeşilgöz de deur naar de PVV op een kier gezet? “Ik heb gezegd, ik sluit geen kiezer uit. Ik hoor zittende leiders zeggen: Ik vind dat we allemaal over onze ego’s heen moeten stappen.” Toch heeft de VVD de PVV jarenlang uitgesloten. “Dat had onder andere met die ‘minder minder minder’-uitspraken te maken, wat we nog altijd walgelijke uitspraken vinden. Maar ik kijk nu vooruit. Ik kan niet anders dan vooruitkijken. We gaan niet een miljoen kiezers uitsluiten. Ik wil graag dat alle leiders laten zien dat we in Den Haag en in de politiek niet alleen maar met onszelf bezig zijn. Mensen willen politici die bezig zijn met de problemen waar mensen tegenaan lopen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bestaanszekerheid

Voor het eerst sinds 1989 staat het woord ‘bestaanszekerheid’ in het verkiezingsprogramma van de VVD. Is bestaanszekerheid een VVD-thema? Yeşilgöz: “Ja, absoluut. Uiteindelijk gaat het erom dat je geld over moet kunnen houden als je werkt, dat je de maand door kunt komen en dat je niet bang bent om niet meer rond te komen door onverwachtse uitgaven. Dat is een klassiek VVD-thema.”

“We besteden naast het woord bestaanszekerheid ook meer aandacht besteden aan armoedebestrijding en kinderen in armoede. Als je daar in vastzit, is het heel moeilijk om er weer uit te komen. Maar, we besteden ook aandacht aan mensen met een middeninkomen, want die worden door de politiek vaak een beetje vergeten.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk het hele gesprek hier terug.

Vergelijkbare artikelen