“Hamas zijn mensen zoals jij en ik”

Wat zijn de drijfveren van de Palestijnse terreurgroep Hamas? En hoe kan er ooit een einde komen aan het conflict met Israël? Arabist Leo Kwarten keek achter de schermen bij Hamas en schuift vanavond aan met journalist Ronit Palache, die zich erover verbaast dat het lot van joden uit de islamitische wereld zo onderbelicht is.

De motivaties van de Palestijnse militante groep Hamas en mogelijke oplossingen voor het Israëlisch-Palestijnse conflict zijn onderwerpen die complex zijn. Leo Kwarten, een Arabist, heeft zich verdiept in de achtergronden van Hamas. Wat zijn de kernredenen achter de acties van Hamas, en wat zou een mogelijke weg naar vrede in het Israëlisch-Palestijnse conflict kunnen zijn?

“Het zijn gewoon mensen, mensen zoals jij en ik”, begint Kwarten. Volgens hem zijn de omstandigheden waaronder ze opereren alleen totaal anders. “Als je kijkt naar Hamasleiders zijn het gekrenkte zielen. Daarmee wil ik absoluut niet goedpraten wat ze doen. De aanslagen die ze hebben gepleegd, de afslachtingen; het is puur terroristisch. Laten we dat voorop stellen.”

Hoe ontstaat Hamas?

Toch is volgens Kwarten niet te onderschatten wat deze mensen hebben meegemaakt. “Ze zijn hun kinderen en hun vrouwen verloren tijdens oorlogen, ze hebben te maken met liquidatiepogingen. Die mensen zijn verworden tot iets wat we vreselijk vinden.”

Dat komt volgens Kwarten ergens vandaan, namelijk hun ouders. “Als je kijkt naar Hamasmensen, kijk dan ook vooral naar de ouders. De meeste leiders van Hamas zijn geboren in de Gazastrook in vluchtelingenkampen. Hun ouders zijn gevlucht uit dorpen en stadjes die nu in Israël liggen. Ze zijn vaak op een gewelddadige manier uit Israël verdreven, met massamoorden en alles wat daarbij hoort. We vergeten vaak dat dat in 1948 ook plaats heeft gevonden.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Joodse verhaal totaal onbekend

Ronit Palache schreef een artikel over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap, die altijd in islamitische landen woonde. Volgens Palache is het belangrijk dat we binnen al onze meningen historisch perspectief krijgen.

“Je kunt eigenlijk niet om dat verhaal heen”, begint Palache “Voor 1948 woonden er bijna een miljoen joden in de islamitische wereld, die zijn verdreven. Er is geen VN-resolutie over geweest en er was geen grote maatschappelijke verontwaardiging. Dat moet wel op de agenda worden gezet. Niet om het leed tegen elkaar af te strepen, maar om bepaalde parallellen te kunnen zien. Het is heel begrijpelijk dat Palestijnen, die bij de onafhankelijkheidsoorlog verdreven zijn, daar trauma’s aan hebben over gehouden. En dat ze die doorgeven aan hun kinderen. Dat soort gevoelens heb je ook bij de joden, alleen is hun verhaal totaal onbekend.”

Amerikaans vliegdekschip

In de huidige oorlog lopen de spanningen ondertussen alleen maar verder op. Terwijl de leiders oproepen tot gevechtspauzes in Israël, waarschuwde Iran gisteren de VS. Als het geweld in Gaza doorgaat, worden ook jullie niet gespaard. De VS liggen inmiddels met een enorme oorlogsvloot voor de deur.

Amerika’s duurste en grootste oorlogsschip ooit, de USS Gerald R. Ford, vaart bijvoorbeeld in de Middellandse Zee om Israëls vijanden te intimideren. Oud-Brigadegeneraal der Mariniers Jeff Mac Mootry weet wat er nu in, en op zee gebeurt door de Amerikanen. “Zo’n vliegdekschip is eigenlijk een varende luchtmachtbasis”, vertelt Mootry.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen