“Leider van Hamas is verschrikkelijk machtig”

Na de inval werden – naar nu blijkt – 97 Israëliërs door Hamas ontvoerd naar de Gazastrook. Een gebied dat op dit moment totaal afgesloten is. Israël laat namelijk pas voedsel en water toe als Hamas de gegijzelden vrijlaat. In Op1 bespreken we de situatie met hoofd internationale noodhulp Rode Kruis Carla Jonkers en Arjan Erkel. Hij was 607 dagen gegijzeld en vertelt wat een gijzeling met je doet. 

Aan het begin was het onmogelijk voor ze om contact met hen te krijgen. Nu is het contact er wel. “De oproep is nu om alle gijzelaars vrij te laten. We weten dat het kinderen zijn. Moeders met kinderen. Er zijn waarschijnlijk ook gijzelaars gewond geraakt. We willen heel graag toegang, om te kijken hoe het met hen gaat. Dan kunnen we ook hun families informeren.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Erkel werd volledig in elkaar geslagen en in de auto gezet. “Met een pistool op mijn hoofd en een pistool op de zijkant van mijn hart. De wegen waren echt slecht. Ik was daardoor echt bang dat het pistool misschien wel per ongeluk af zou gaan.”

In Op1 probeert hij uit te leggen door welke fases een gijzelaar gaat. “Daarna ga je nadenken of je ooit je ouders terug gaat zien. Hoe gaan zij ermee om? Ik werkte voor Artsen zonder Grenzen. Gaan zij er alles aan doen om mij eruit te halen? De onzekerheid heb je niet onder controle.”

Erkel werd in een ander land ontvoerd dan waar de oorlog tussen Hamas en Israël zich nu afspeelt. “Maar ook door radicale moslims die niks van het Westen wilde weten. Een hele andere cultuur hebben. Ze gaan heel anders om met leven en dood. Elke dag is het wachten of vandaag mijn keel wordt doorgesneden en of ik dat dan voel. Of word ik vandaag bevrijd en gaat het leven weer door. Dan was ik nog een hulpverlener. Ik was geen soldaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

“Mohammed al-Deif is de man die het militaire apparaat van Hamas vorm heeft gegeven. Hij geeft aan de militaire operaties van Hamas vorm. Hij bepaalt het allemaal. Natuurlijk moet hij wel goedkeuring krijgen van andere leiders, maar hij geeft er vorm aan.” Hamas maakt veel gebruik van ondergrondse tunnels. Om bijvoorbeeld wapens naar binnen te smokkelen. Een idee uit zijn koker.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Vergelijkbare artikelen