“Dit is 9/11 voor Israël”

Vanavond een extra Op1 over de oorlog in en rond Israël. Het geweld heeft bijna 1.000 mensen het leven gekost en het aantal slachtoffers blijft stijgen. Israël zet ondertussen stappen om formeel de staat van oorlog uit te roepen. We bespreken het laatste nieuws met onder andere voormalig minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal, demissionair minister van justitie en veiligheid Dilan Yesilgöz, publicist Ronit Palache, hoogleraar Joodse geschiedenis Bart Wallet, Politicoloog Radi Suudi, voormalig Nederlands diplomaat Berber van der Woude en de in Israel wonende Marja Goldstoff, die het geweld de afgelopen nachten volop meemaakte.

Het aantal doden loopt aan beide kanten op in de oorlog in en rond Israel, en zojuist wordt bekend dat er maar liefst 260 doden zijn gevonden bij het Israëlische festival dat gisteren werd aangevallen. Het geweld gaat onverminderd door.

“Ik kijk er met angst en walging naar”, vertelt Palestijns politicoloog Radi Suudi. “Ik zit er uiteraard heel dubbel in, omdat ik de Palestijnse emotie ken. Ze voelen woede en denken nu ook wel dat de Israëliërs een koekje van eigen deeg hebben gekregen. Dat speelt allemaal, maar tegelijkertijd is dit niet nodig om je nationale rechten te halen.”

9/11 van Israël

Volgens Bart Wallet is dit een keerpunt voor Israël. “Dit is ground zero, de 9/11 van Israël”, aldus de hoogleraar Joodse geschiedenis, die vertelt dat dit anders is dan eerdere oorlogen die Israël gevoerd heeft. “Er zijn burgerslachtoffers. Israël heeft vele oorlogen gevoerd, daar zijn mensen in gesneuveld, maar dat zijn altijd militairen geweest. Israëlische burgers zijn vermoord op Israëlisch grondgebied; dit is een keerpunt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wat zijn de gevolgen voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld? Dat vragen we aan voormalig Buitenlandse Zakenminister Uri Rosenthal, die nog contact had met Mark Rutte. “We hebben gesproken over dit beestachtige verhaal. Maar voor mij speelt nog iets anders. Ik ben één van de voorvechters van een vrij Iran en van het zo snel mogelijk op de terroristenlijst van Brussel plaatsen van hun revolutionaire garde.”

Revolutionaire garde Iran

De oud-minister wil dan ook dat Nederland ver gaat in het steunen van Israël. “Ik heb twee punten: het eerste is dat ik hoop dat de Nederlandse regering zo snel mogelijk zegt dat ze Israël steunt met alles wat nodig is. Het tweede is dat ook Mark Rutte tegen mij zei dat hij zich zorgen maakt over die verschrikkelijke revolutionaire garde. Die zijn hier volledig bij betrokken. Het is niet voor niets dat in september de top van Hamas in Teheran is geweest. Het is hoog tijd dat Nederland actie onderneemt en die kop van de slang, Iran, afsnijdt.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Extra maatregelen

Wat betekent de uitgebarsten oorlog in Israël voor Nederland? Minister Dilan Yesilgoz vertelt dat ze als het nodig is extra maatregelen neemt. “We houden het in de gaten en waar nodig nemen we extra veiligheidsmaatregelen”, zegt demissionair minister van Justitie en Veiligheid, ook over de demonstraties die nu al in Nederland plaatsvinden.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over de oorlog in en rond Israël terug.

Vergelijkbare artikelen