“Rutte geeft aan dat het perspectief op een Palestijnse staat terug moet komen”

Demissionair premier Mark Rutte is in Israël waar hij een afspraak heeft met premier Netanyahu. Later vandaag staat ook een ontmoeting met de Palestijnse president Mahmoud Abbas op de agenda. Wat hoopt Rutte met de gesprekken te bereiken? We bespreken het met directeur politieke zaken bij HCSS Han ten Broeke en politicoloog Radi Suudi.

Na Biden, Sunak en Scholz was het de beurt aan, jawel, Rutte om naar Israël en de bezette gebieden af te reizen. Maar wat kan een demissionaire premier van een middelgroot land betekenen in zo’n Bijbels conflict, vragen we aan Han ten Broeke en Radi Suudi.

Premier Rutte was maandag voor een bliksembezoek in Israël en de Palestijnse gebieden. Hij deed een oproep om de situatie in de Gazastrook niet verder te laten escaleren. Maar wordt er door Netanyahu en Abbas wel geluisterd naar onze premier? “Nederland zit echt een beetje in de mainstream van Europa en dat betekent niet zoveel. Europa maakt geen indruk meer in Israël en dat heeft Europa voor een groot deel aan zichzelf te danken”, vertelt Han ten Broeke.

Het land Nederland heeft in de ogen van Ten Broeke dus weinig betekenis, maar de persoon Rutte des te meer. “Hij heeft persoonlijke autoriteit, zowel bij Netanyahu als bij Abbas en dat gebruikt hij nu”, aldus de directeur politieke zaken bij HCSS.

Perspectief op Palestijnse staat

Daarmee hoopt Rutte volgens Ten Broeke te bereiken dat zijn boodschap aankomt. “Hij heeft een tweet gestuurd, waarin hij vooral zei dat het perspectief op een Palestijnse staat weer terug moet komen. Dat is een boodschap die niet door die andere regeringsleiders gezegd wordt. Met deze opmerking geeft hij eigenlijk aan dat, naast het zelfbeschikkingsrecht en het zelfverdedigingsrecht van Israël, er toch ook een bepaald perspectief op een Palestijnse staat terug moet komen. Dat is in de Nederlandse publieke opinie belangrijk om te horen en het is kritiek op Netanyahu, omdat dat perspectief onder Netanyahu was verdwenen”, besluit Ten Broeke.

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek over het bezoek van Rutte aan Israël terug.

Vergelijkbare artikelen