“De NAVO is eensgezind over Israël”

Op1 staat volledig in het teken van het conflict in en rond Israël. We bespreken het laatste nieuws met onder anderen publicist Ronit Palache, Palestijns-Nederlandse politicoloog Radi Suudi, CDA-Kamerlid Derk Boswijk, vice-voorzitter van Comité Iran Vrij Gert-Jan Segers, directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke en historicus Peter Malcontent.

De zus van Ronit Palache zit in Israël. De inwoners daar hebben te horen gekregen dat ze voorraden voor 72 uur in huis moeten halen. “Er is alleen maar paniek en heel veel angst. Wat ze te wachten staat is nog totaal onduidelijk”, vertelt Ronit.

Publiekelijk executeren

Hamas zegt gedwongen te zijn Israëlische gijzelaars publiekelijk te gaan executeren als er nog meer burgerslachtoffers vallen in Gaza. “Hoezo moeten ze dat doen? Dit is niet de middeleeuwen.” Er was een Palestijnse droom van een ongedeeld Palestina wat multicultureel en multireligieus was, voegt Gert-Jan Segers toe.

“De tragiek voor de Palestijnen is dat als de droom dan nog bewaarheid werd, dat je dat niet kan zeggen er is een realiteit en die realiteit is Israël. Er is geen conflict over het grondgebied in Gaza, mensen zouden in vrede kunnen leven. Egypte en Israël zouden de grenzen kunnen openen. Het zijn deze leiders die ervoor zorgen dat de Gazanen een gruwelijke prijs gaan betalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gazastrook afsluiten

Geen stroom, geen elektriciteit en geen water. Yoav Galant, de Israëlische minister van Defensie, praat over het afsluiten van de Gazastrook. “De Gazastrook is al veertien jaar afgesloten”, reageert Palestijns-Nederlandse politicoloog Radi Suudi. “Maar nu een totale afsluiting. Als je een totale waterafsluiting hebt van een gebied waar op dertig vierkante kilometer twee en een half miljoen mensen wonen. Dat is nogal wat. Ze kunnen de generatoren straks niet meer draaien in de ziekenhuizen. Het hele medische systeem zal instorten.”

Het is volgens Suudi een dramatische situatie. “Ik vond de woorden van de Israëlische minister van Defensie echt heel erg alarmerend. De verbittering die eruit spreekt. De woordkeuze. We verwijten terecht dat Hamas geen onderscheid maakt tussen burgers en militaire doelen. Maar het Israëlische leger lijkt nu dezelfde positie in te nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

NAVO was eensgezind

Gert-Jan Segers zoomt in op de rol van Iran in het conflict. “Iran is volstrekt helder in zijn doelstelling en dat is vernietiging van Israël.” Wat kan Europa er dan tegen doen? “Wat we kunnen doen is de revolutionaire garde die er is op de Europese terreurlijst plaatsen.”

CDA-Kamerlid Derk Boswijk komt net van een NAVO-vergadering in Kopenhagen, die officieel over Oekraïne ging, maar in de wandelgangen vooral ook over Israël. “Israël stond formeel niet op de agenda, maar alle sprekers begonnen hun speech over Israël. Ze spraken hun zorg uit.”

Boswijk zag dat de landen die elkaar normaal gesproken ontlopen, nu elkaar opzochten en de handen schudden en sterkte wensen. “Eigenlijk was iedereen eensgezind: veroordelen wat er is gebeurd en steun aan Israël.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier de uitzending volledig in het teken van het conflict in en rond Israël terug.

Vergelijkbare artikelen