BBB van Caroline van der Plas grootste in alle provincies

Het is een aardverschuiving in het politieke landschap, de enorme winst van BBB bij de Provinciale Statenverkiezingen. Fractievoorzitter Caroline van der Plas schoof samen met haar zoon Kayl aan bij Op1. Met hun ongekende verkiezingsoverwinning wordt de BBB in alle provincies een serieuze machtsfactor. Hoe kon de partij vanuit het niets zo groot worden? En wat betekent het voor de regeerbaarheid van Nederland? We bespreken het met politiek verslaggever Thomas van Groningen, politiek verslaggever Tessel Linders van Omroep Brabant en met historicus Herman Pleij.

“Een groot gedeelte van het stikstofbeleid zal overeind blijven staan”, zei stikstofminister Van der Wal na de verkiezingsavond. Een koude en kille reactie, vindt Caroline van der Plas. “Na de uitslag zie je dat een land vraagt om een nieuw beleid. De kop wordt zo ver in het zand gestoken, ik dacht dat het niet verder kon.”

“Ik stond te trillen op mijn benen. Mijn handen trilden ook echt”, vertelt de BBB-leider over de winst in de Provinciale Statenverkiezingen. “Ik ben gewoon echt omvergeblazen. Toen de uitslagen van Amsterdam, Purmerend, Zaanstad, Alkmaar, Haarlem en het Gooi binnenkwamen, dachten wij: ‘hoe gaat de rest dan worden?'”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Verklaring voor succes

De BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas is de grootste partij in alle provincies. Ter vergelijking: Forum voor Democratie was in 2019 de grootste in drie provincies. Een ongekende uitslag dus. Historicus Herman Pleij heeft wel een verklaring voor het succes. “Het begon als een protest, maar het werd gelijk breder gemaakt. Het werd verbonden met de andere dingen die de laatste twee jaar misgingen. Daar kwam het beeld uit dat er een incompetente ministerraad is.”

“Maar wat ik nog sterker vond”, vervolgt Pleij zich. “Het veelvuldig refereren aan ‘normaal’ en ‘gewoon’ en ‘het gezin’ is in Nederland buitengewoon belangrijk. Ze is down to earth. Stel je niet aan en maak je niet druk, dat was zeer aanwezig.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

BBB, Fortuyn, Wilders en Baudet

“Ik heb verkiezingsnederlagen en verkiezingsoverwinningen meegemaakt”, vertelt Ad Melkert, die ook te gast was in Op1. Maar een overwinning als deze was voor de voormalig PvdA-leider uniek. “Ik vind BBB echt wel iets anders dan wat we bijvoorbeeld met Fortuyn, Wilders of Baudet hebben gezien. Ze zijn minder polariserend op het punt van bijvoorbeeld buitenlanders dan wat we in het verleden hebben gezien.”

Melkert ziet in het partijprogramma van de BoerBurgerBeweging constructieve voorstellen. “Waarbij een zware verantwoordelijkheid bij haar en haar partij komt. Voorlopig krijg je nog de rare situatie dat Van der Plas in haar eentje in de Tweede Kamer zit, terwijl er een grote fractie is in de Eerste Kamer en veel leden in de provincies zijn. Dat gaat een hele nieuwe balans met zich meebrengen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Caroline van der Plas en zoon Kayl, Thomas van Groningen, Tessel Linders en Herman Pleij terug.

Vergelijkbare artikelen