Limburg kan de criminaliteit niet meer aan

In aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen van volgende week gaat onze politiek verslaggever Thomas van Groningen iedere dag het land in. Donderdag bezocht hij Limburg, de provincie die met maar liefst vijf gemeentes in de top tien staat in het lijstje van ondermijnende criminaliteit, maar het wel moet doen met het minst aantal agenten. Wordt het probleem in Den Haag wel serieus genomen? Recherchechef Danny Frijters van politie Limburg schuift aan.

“Wij doen een oproep aan Den Haag”, zegt Recherchechef Danny Frijters. Limburg staat met vijf gemeentes in de top tien in het lijstje van de ondermijnende criminaliteit, maar ze moeten het wel doen met het minst aantal agenten. En dat gaat zo niet langer. De zuidelijke provincie kan drie TGO’s aan. Een Team Grootschalige Opsporing die complexe rechercheonderzoeken naar delicten met grote maatschappelijke impact aansturen, zoals de Tefaf-roof en de moord op de negenjarige Gino. Op dit moment draait Limburg er veertien. “We hopen snel in gesprek te komen met de minister.”

De oplossing?

Danny Frijters werkte eerst in een andere eenheid en merkte dat daar meer aandacht was vanuit de landelijke media, dan dat hij nu in Limburg ervaart. “En de problematiek die ik hier ervaar, is zwaarder en groter. Veertien TGO’s is mega. Op meerdere fronten moet er geïnvesteerd worden. Limburg moet op meerdere fronten verrijkt worden met mensen met middelen. Maar ook versoepelde wetgeving als het gaat om internationale rechtsorde en samenwerking. Van de veertien grootschalige onderzoeken die we draaien, zijn er dertien met een internationale component. Dat maakt opsporing vele malen complexer.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen en Danny Frijters terug.

Vergelijkbare artikelen