”Pink Panthers zijn redelijk nietsontziende criminelen”

Dit weekend gaat de Tefaf-kunstbeurs in Maastricht weer van start, met verscherpte veiligheidsmaatregelen na de miljoenenroof van vorig jaar. Alle sporen lijken inmiddels te wijzen naar de Pink Panthers. Wie zijn deze beruchte juwelenrovers die al veel vaker toesloegen? We praten erover met oud-recherchechef Sander Schaepman en kunsthistoricus Alexander Pechtold.

‘De eerste overval wordt eigenlijk in 1984 al aan hun toegeschreven”, vertelt Sander Schaepman over de beruchte Pink Panthers. ”Dat was een juwelenroof in Cannes, een van de grootste roven ooit in Frankrijk. Daarna wordt het wat stiller en dan zie je ze eind jaren ’90 weer een beetje opkomen met vergelijkbare overvallen.”

”Wat kenmerkend is, is dat ze het voortdurend in andere landen doen. Niet alleen in Europa, maar over de hele wereld. Er wordt gedacht aan een groep van enkele tientallen rovers. Je moet het eigenlijk zien als een crimineel netwerk dat elkaar voedt met methodieken.”

Peaky Blinders

”Het is een tendens van de laatste dertig jaar dat we dit soort criminelen een beetje verheerlijken. Ze doen er ook hun best voor. Ze zien eruit als Peaky Blinders, dat is een heel populaire serie. Daar hebben ze over nagedacht. Maar het zijn toch redelijk nietsontziende criminelen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen