“Mark Rutte is niet een visionair, maar komt met korte-termijn-oplossingen”

2022 was ook politiek gezien een jaar als geen ander. Een nieuw kabinet trad in januari aan met 1,5 meter afstand, en viel vervolgens van de ene in de andere crisis. We blikken terug met politiek verslaggevers Thomas van Groningen en Peter Kee en met boerin Annemiek Koekoek.

“Het was het jaar van het woord ‘perspectief'”, vertelt Thomas van Groningen. “Iedereen wilde perspectief. Als het nou ging om mensen die hun energierekening niet kunnen betalen, mensen in Oekraïne wilde perspectief. Maar ook het jaar van het veranderd perspectief.”

Het veranderde perspectief van Jesse Klaver vindt Van Groningen historisch. “Door de oorlog in Oekraïne zijn we veel meer geld uit gaan geven aan Defensie. Daarbij is een behoorlijke draai gemaakt bij de linkerkant van de Kamer.” De GroenLinks-leider vertelde in Op1 nooit voorstander geweest te zijn van investeren in Defensie. Iets wat Klaver achteraf stom vond.

Geitenpaadje

2022 was ook politiek gezien een jaar als geen ander. Het kabinet-Rutte IV, dat op 10 januari aantrad, kreeg dit jaar verschillende crises op zijn bordje. Peter Kee ziet dat dit kabinet onder leiding van Mark Rutte, net als de vorige drie kabinetten, dezelfde manier hadden op een crisis op te lossen: het geitenpaadje.

“Het geitenpaadje is echt een begrip. Je lost het probleem niet structureel op, je zoekt naar de meest snelle oplossing. Rutte is niet een visionair. Hij komt met korte-termijn-oplossingen en weet het handig te fixen. Dat is heel knap, maar vaak wel op korte termijn. De stikstofcrisis is steeds met lapmiddelen opgelost. Dan kwam er een PAS-regeling en hoefde een bepaalde boerderij niet aan bepaalde voorwaarden te voldoen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Thomas van Groningen, Peter Kee en Annemiek Koekoek terug.

Vergelijkbare artikelen