Hoe verder na stikstofuitspraak van Wopke Hoekstra?

De Tweede Kamer komt terug van reces voor het ingelaste Kamerdebat over de stikstofuitspraak van Wopke Hoekstra. Politiek duiders Thomas van Groningen en Peter Kee blikken samen met wetenschapper Han Olff vooruit. Hij is met 35 andere wetenschappers klaar met de twijfel die er in de stikstofcrisis gezaaid wordt.

Wopke Hoekstra legt de scheuren in het kabinet meedogenloos op tafel. In een interview neemt hij afstand van het stikstofbeleid. Hoe nu verder? Volgens politiek verslaggever bij Op1 Thomas van Groningen zijn er twee opties. “Het is echt spannend. Hoekstra moet zijn uitspraken nuanceren en een stapje terugzetten of D66 of een andere coalitiepartij moet zich bij de uitspraken van Hoekstra aansluiten.”

Debat

“Hier moet een geitenpaadje gevonden worden”, gaat Van Groningen verder. “Daar is premier Rutte wel heel goed in, maar hoe hij hier uit gaat komen. Dat zou wel knap zijn.” Volgens de politiek duider hangt veel af van het debat over de uitspraken van de Hoekstra. “De oppositie gaat natuurlijk helemaal tekeer. Die willen duidelijkheid en gaan gaten schieten in de coalitie.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Wetenschapper Han Olff is klaar met de discussies over het stikstofbeleid. Hij stelt dat er altijd twijfel is in de wetenschap en dat deze crisis niet van gisteren is. “Het eerste stuk in de krant is van ruim vijftig jaar geleden. Twintig jaar geleden is het tot een crisis verklaard en nu er een concreet plan op tafel ligt, vragen mensen zich ineens af of er niet heel goed over nagedacht moet worden.”

Altijd twijfel

Volgens Olff wordt er op zo’n moment altijd naar de wetenschap gekeken. Is het wel zeker wat er allemaal gezegd wordt? Niet de goede manier van denken, vertelt de wetenschapper. “Wetenschap leeft bij twijfel, leeft bij debat. Zo worden de grootste ontdekkingen gedaan. Natuurlijk is er twijfel. De vraag is of de kennis op een gegeven moment groot genoeg is om een knoop door te hakken en om daar beleid op te baseren.  Niet of we alle twijfel weg kunnen nemen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug. 

Vergelijkbare artikelen