Attje Kuiken over plotseling draai CDA in stikstofdebat: “Eigenlijk maakt het me ongerust, ook door de grote ontevredenheid en weinig vertrouwen in het kabinet”

Grote ruzie vrijdag in het kabinet over de stikstofplannen. CDA-leider Wopke Hoekstra kondigt in het AD aan dat zijn partij het stikstofbeleid wil veranderen en het behalen van de stikstofdoelen in 2030 niet meer heilig vindt. Bij Op1 bespreken politiek verslaggever Marleen de Rooy, PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en Agractie-voorman Bart Kemp de plotselinge draai van het CDA.

Marleen de Rooy vertelt dat er achter de schermen flinke ruzie was. “Maar op een gegeven moment hebben de andere partijen tegen Hoekstra en het CDA gezegd, zeg maar wat je wil: wil je je handtekening onder het regeerakkoord weghalen en het regeerakkoord openbreken? Zo ver wilde hij niet gaan, dus tot die tijd gaat het kabinet verder met de plannen die ze hebben.” Volgens De Rooy wil dit niet zeggen dat het meevalt. “Je kan nu niet zeggen tegen al die groepen in de samenleving: dit was maar een hersenspinsel. Het is geen foutje dat zomaar in de krant is gekomen.”

Attje Kuiken maakt zich ongerust door de plotselinge draai van het CDA. “Eigenlijk maakt het me ongerust. Dat hangt ook samen met grote ontevredenheid en heel weinig vertrouwen in het kabinet en Den Haag over andere onderwerpen. Er is heel veel onrust en als je voortdurend afspraken loslaat en niet zorgt voor eenheid en duidelijkheid, dan denk ik dat dit alleen maar gevoed gaat worden. Ik denk dat de hoop die men uit deze uitspraken kan putten valse hoop is en dat de realiteit gewoon harder is dan mensen begrijpen. De hete aardappel van stikstof is te lang vooruit geschoven: er komen nog veel rechtszaken aan, de natuur kan het niet lijden en dat de woningbouw komt stil te liggen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Bart Kemp heeft gesprekken met Rutte over de stikstofplannen en werd vandaag ook gebeld door Remkes. “We hebben met meerdere kabinetsleden gesprekken, op allerlei niveaus. We gaan ook serieus overwegen om aan te schuiven bij Remkes.”

Kijk het hele gesprek met Attje Kuiken, Marleen de Rooy en Bart Kemp hier terug.

 

Vergelijkbare artikelen