Robbert Dijkgraaf: “1,6 miljoen mensen krijgen jaarlijks met seksueel grensoverschrijdend gedrag te maken”

De verhalen van seksueel grensoverschrijdend gedrag stapelen zich op en daar moet een einde aankomen. In een brief aan de Tweede Kamer pleiten ministers Robbert Dijkgraaf en Karien van Gennip voor een cultuurverandering, om de problematiek aan te pakken. In Op1 vertellen de ministers hoe ze dat willen gaan doen.

Als reactie op het seksueel grensoverschrijdend gedrag bij The Voice en Ajax komt het kabinet nu met een actieplan. Ministers Robbert Dijkgraaf van Onderwijs en Karien van Gennip van Sociale Zaken willen het probleem harder aanpakken. “Het blijkt dat er per jaar zo’n 1,6 miljoen mensen hier tegenaan lopen”, vertelt Dijkgraaf. “Meer dan vijftig procent van alle vrouwen heeft dit meegemaakt. Het is echt iets wat op alle lagen op alle plekken in de samenleving plaatsvindt.’

Definitie 

Over de definitie van seksueel grensoverschrijdend gedrag wordt nog gesproken. “Dat is ook een discussie die je moet hebben”, zegt Van Gennip. Volgens de minister moet iedereen dat gesprek voeren. “Dat kunnen wij in het kabinet hebben, dat kan je bij de koffie op het werk hebben.” Een eigen definitie hebben de ministers van het actieplan nog niet. “In de zomer gaan wij allerlei gesprekken aan en Mariëtte Hamer in haar rol als regeringscommissaris erbij betrekken. Maar het is heel belangrijk dat de mensen met elkaar dat gesprek hebben over wat voor soort samenleving we willen zijn.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Amy Winehouse

Op het mannentoilet van Radio 538 plas je in de mond van Amy Winehouse. De achtergrond van het urinoir is een grote foto van de in 2011 overleden zangeres. “Dit is passe”, vindt minister Karien van Gennip. “Dit moet niet meer kunnen. Ik vind ook dat je als man moet kunnen zeggen dat het anders moet.” De minister van Onderwijs is het met haar eens. “Als ik dit zou zien zou ik zeggen dat dit niet kan. Daar kan je een gesprek over hebben.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Robbert Dijkgraaf en Karien van Gennip terug

Vergelijkbare artikelen