Oud-deelnemer aan The Voice Kirsten Berkx: “Het werd alleen maar erger en erger”

Er is veel woede en ongeloof na de uitzending van BOOS over het vermeend seksueel overschrijdend gedrag en machtsmisbruik achter de schermen bij The Voice of Holland. Bij Op1 praten we na over de aantijgingen en de gevolgen hiervan met oud-deelnemer Kirsten Berkx, rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman, slachtofferadvocaat Ruth Jager en media-advocaat Rob van Dongen.

Verschrikkelijk 
“Boos, geschokt, ongeloof, ik heb een knoop in mijn maag.” Oud-The Voice-deelnemer Kirsten Berkx heeft met afgrijzen naar de veelbesproken aflevering van BOOS zitten kijken. “Je hoopt bij elk berichtje dat het niet erger wordt, maar het werd alleen maar erger en erger. Ik had een knoop in mijn maag en heb huilend naar de aflevering zitten kijken. Ik vind het echt verschrikkelijk.”

Meer verhalen
Zelf was Kirsten niet op de hoogte van de hoeveelheid verhalen die nu naar buiten zijn gekomen, maar gedurende de week hoorde ze meer en meer geluiden. “Ik ben bijna de hele week in de media geweest en mensen konden mij daarom ook vinden. Op instagram kreeg ik veel berichten van meisjes die hetzelfde hebben meegemaakt. Ook van meisjes die zich niet bij BOOS hebben gemeld, maar wel zeiden dat ik niet alleen was.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Weinig actie
Hoe sterk staan de slachtoffers als ze een zaak aanspannen? Volgens rechtbankverslaggever Saskia Belleman is de kans groot dat er uiteindelijk maar weinig werk van wordt gemaakt. “Eerlijk gezegd zie ik bij zedenzaken vaak dat het OM niet zo snel in actie komt en dat zaken op de plank blijven liggen. Het is ook lastig, want het zijn zaken die verdomd lastig te bewijzen zijn. De één zegt dit en de ander zegt dat. Het is belangrijk dat je geloofd wordt, maar heel veel slachtoffers in zedenzaken worden niet geloofd. Dan durf je niet met je verhaal naar buiten te komen.”

Advocaat
Slachtofferadvocaat Ruth Jager kan zich bij de woorden van Belleman aansluiten. “Het is heel erg herkenbaar dit. Het is in het belang van de bewijsvoering dat slachtoffers zich nu gaan melden, maar mocht je dat niet durven kan je ook eerst langs een advocaat. Er is een speciale groep slachtofferadvocaten en mensen die nog twijfelen roep ik op in ieder geval contact op te nemen met een advocaat.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Ali B
Dan rest nu de vraag wat er gaat gebeuren met de zaak van Ali B. Zijn advocaat Bart Swier vertelde donderdag dat er geen strafrechtelijk onderzoek van het OM loopt tegen de oud-coach van The Voice. Dat is volgens Saskia Belleman echt behoorlijk voorbarig. “Bart Swier gaat iets te snel. Hij zegt dat er geen onderzoek loopt, maar het OM zegt iets anders.”

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen