David van Weel: “We zitten op een kantelpunt in onze geschiedenis”

Nu de spanningen aan de oostflank van de NAVO blijven oplopen, wordt de NAVO-top die woensdag in Madrid begint met de dag belangrijker. Hoe zit het met de toetreding van Finland en Zweden tot de militaire alliantie? Bij Op1 blikken we met assistent secretaris-generaal bij de NAVO David van Weel vooruit op een nu al historische top.

“De NAVO-top moet slagen”, vindt David van Weel van de top die woensdag in Madrid begint. Nu de spanningen aan de oostflank van de NAVO blijven oplopen, wordt de bijeenkomst op 29 en 30 juni met de dag belangrijker. “We zitten op een kantelpunt in onze geschiedenis voor de internationale rechtsorde. Sinds 24 februari zien we met wat voor buurman we te maken hebben.”

De assistent secretaris-generaal bij de NAVO vindt dat de NAVO nog meer huiswerk te doen heeft. “We hebben de opkomst van China, we hebben klimaatveranderingen en de invloed daarvan op veiligheid. We hadden het net ook over een aantal discussies, zoals stikstof en de luchthavenbesluiten en hoe moeilijk dat is in een democratie. Wij zitten in de NAVO met dertig democratieën. Je kan je voorstellen dat de meningen uiteen kunnen lopen.”

Turkije

Turkije probeert de toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO te dwarsbomen. Een actie die Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, niet zag aankomen. Van Weel wel? “Mijn baas heeft natuurlijk altijd gelijk”, vertelt de assistent secretaris-generaal met een glimlach. “Maar we moeten de zorg van Turkije serieus nemen. De landen zijn in gesprek. De NAVO faciliteert die gesprekken, maar de landen moeten daar zelf uitkomen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met David van Weel terug.

Vergelijkbare artikelen