Marleen de Rooy over het stikstofdebat: “De plannen gaan door”

Een verhit stikstofdebat, in de Tweede Kamer. Een dag na het boerenprotest in Stroe debatteert de Tweede Kamer op scherpe toon over de stikstofplannen van het kabinet.  Wat is nu eigenlijk de uitkomst? In Op1 een nabeschouwing met parlementair verslaggever van de NOS Marleen de Rooy.

“Het polariseerde vrij snel”, vertelt Marleen de Rooy over het stikstofdebat in de Tweede Kamer. Een dag na het boerenprotest in Stroe. “Aan het begin van de dag waren het de oppositiepartijen die aan het woord waren. Daar ging het vooral over of ze de doelen überhaupt willen halen.” In 2030 wil het kabinet de stikstofuitstoot met vijftig procent verminderen. “Zij zeggen dat ze dat niet willen. Er werd ook twijfel uitgesproken over de meetmethodes. Daar ging het debat tot vijf uur met name over.”

Coalitie worstelt

De parlementair verslaggever van de NOS ziet dat de coalitiepartijen worstelen met elkaar over de stikstofplannen. “Ze zeggen dat ze de doelen wel willen behalen, ze geloven ook in de meetmethodes, maar ze vinden de manier waarop op dit moment niet voldoende. Je merkte dat ze daar elkaar bekritiseerden.” Tijdens de uitzending werd het debat geschorst, omdat de Tweede Kamer ontevreden was over Henk Staghouwer, de minister van Landbouw. “Hij is er om perspectief te brengen aan de boeren”, vertelt De Rooy over zijn rol. “Zijn taak is om perspectief te brengen aan de boeren hoe zij zich kunnen verduurzamen en hoe ze hen mee kunnen nemen, zonder dat alle boeren in Nederland verdwijnen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Uitkomst van debat

Een verhard stikstofdebat dus gisteren in de Tweede Kamer. Maar wat is nu eigenlijk de uitkomst? “De plannen zoals die twee weken geleden gepresenteerd werden, gaan gewoon door. Het kabinet staat er achter, de coalitiepartijen staan er in de kern ook achter om die doelen te behalen.” De plannen gaan door, de vraag is nu hoe dat met meer perspectief kan. “Het komende jaar gaat er gesproken worden over de weg ernaar toe. De provincies moeten dan een plan indienen”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Marleen de Rooy terug

Vergelijkbare artikelen