“Er is echt toekomst voor de boeren in Nederland”

Is er nog wel een toekomst voor boeren in Nederland? Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer denkt van wel. Maar agrariërs Jos Leenders, Marije van Velthoven en Harold Overmars vrezen door de stikstofplannen voor de toekomst van hun bedrijf.

Veel boeren in Nederland maken zich grote zorgen over hun toekomst door de aangekondigde stikstofplannen van het kabinet. Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer kan de zorgen begrijpen en hoopt dat boeren het gesprek met hem aan willen gaan. “Het gaat natuurlijk wel over bedrijven, het gaat over ondernemers, het gaat over generaties boeren en dan komt er een overheid die het genoeg vindt en een streep trekt. Dan snap ik dat er emoties bij komen kijken. Dat moet je niet bagatelliseren.”

Weerstand

Zelfs vanuit de coalitiepartijen komt er veel weerstand tegen de plannen. Onder andere het CDA eist aanpassing van de plannen. Is het kabinet daartoe bereid? “Waar het om gaat, is dat we doelen moeten halen. Daar staan we voor en daar staan we ook voor als kabinet. Dit is de start van het proces dat we nu gaan volgen. De provincies gaan nu met een gebiedsplan komen en daar komen conclusies uit. Dat is ook mijn boodschap naar de boeren: we gaan nu met elkaar in gesprek om te kijken hoe we boeren perspectief kunnen bieden voor hun bedrijf”, zegt Staghouwer.

Volgens de minister kunnen we er toch niet omheen dat er boeren zijn die weg moeten. “Er zullen best ondernemers zijn die weg moeten. Laten we dat gewoon noemen. Maar er zullen ook ondernemers zijn de begeleid worden naar een andere manier van boeren. Misschien minder intensief, misschien extensief, maar uiteindelijk is de bedoeling dat er keurig zwarte cijfers geschreven worden. De boer moet ook zijn rekening kunnen betalen.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Is er nog plek voor jonge boeren?

Eén van de veehouders die zich zorgen maakt, is Marije van Velthoven. De jonge boerin vraagt zich af welke kansen er nog zijn voor jonge veehouders, zoals zijzelf. “Ik denk dat we samen moeten kijken naar hoe we het optimale voor jouw bedrijf kunnen organiseren”, zegt de minister, die denkt dat er uiteindelijk een plek moet zijn voor jonge boeren. “We kunnen tot de conclusie komen dat het niet kan op een bepaalde plek, maar dan is er een verantwoordelijkheid voor ons om jou aan een andere plek te helpen. Zo willen we daarmee omgaan en ik denk dat dat de maximale handreiking is naar de agrarische sector.”

Ondanks de beloftes van de minister is Marije niet overtuigd. “Ik vraag me echt af hoe je met maar dertig koeien rond kan komen.” Staghouwer weet niet of dat mogelijk is, maar wil aangeven dat er ook gebieden zijn waar je gewoon door kan boeren. “We focussen ons heel erg op de gebieden waar hele grote problemen zijn, maar er zijn ook gebieden waar het wel kan. Natuurlijk moet dat wel duurzaam en moet het klimaat verbeterd worden, maar er is echt toekomst voor de boer in Nederland.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek terug.

Vergelijkbare artikelen