“Ik besta door de goede daad van een ander”

Wat betekent vrijheid anno 2022? De wereld verandert snel en daarbij voor velen het gevoel van vrijheid ook. Na twee jaar afwezigheid door corona organiseert de Stichting Vrijheidscolleges deze week weer colleges over de betekenis van vrijheid. De in Oekraïne geboren Evgeniy Levchenko en journalist Natascha van Weezel zijn twee vrijheidssprekers die vrijheidscolleges door het land geven. Evgeniy maakt zich zorgen over de oorlog in zijn moederland en Natascha zoekt naar verbinding in tijden van polarisatie. Ze schuiven aan in Op1.

Vandaag is het 4 mei, Dodenherdenking, en morgen is het Bevrijdingsdag. Het herdenken van de oorlog en het vieren van de vrijheid hebben dit jaar voor veel mensen een zwaardere lading nu er een oorlog woedt in Europa. De Oekraïense Nederlander Evgeniy Levchenko geeft deze week colleges over vrijheid. “Ik wil zoveel mogelijk aandacht creëren voor Oekraïne. Maar ook voor de vrijheid die we hier hebben, of mensen die daar aan twijfelen. Ik wil daarover met de jeugd spreken.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Gevluchte grootouders

“Je mag het ook helemaal vrij invullen”, vertelt journalist Natascha van Weezel over haar college. “Die van mij gaan voor een groot deel over mijn schoonouders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn zij naar Zwitserland gevlucht, omdat ze joden zijn. Ze zijn daar onderweg voor wat kopgeld verraden door een buurvrouw. Ze zijn in een soort doorgangskamp terecht gekomen, want het was de bedoeling dat ze naar Auschwitz zouden gaan. Mijn opa heeft zich daar uitgebluft.”

De opa van Natascha deed zich voor als een bekende journalist en ontkende een jood te zijn. “Hij riep dat hij onmiddellijk met een Zwitserse consul wilde bellen. Dat mocht hij niet, maar hij mocht wel een telegram sturen.” De telegram kwam terecht bij een onbekende man, maar hij wilde  joden in nood wel helpen. “Hij heeft terug getelegrafeerd: ‘ja deze man ken ik heel goed, die moet je onmiddellijk vrijlaten. Daardoor hebben mijn grootouders de oorlog overleefd. Ik besta door de goede daad van een ander.”

Om video’s van YouTube te kunnen tonen dienen Sociale Media koppelingen geaccepteerd te worden.

Cookie instellingen

Kijk hier het hele gesprek met Evgeniy Levchenko en Natascha van Weezel terug

Vergelijkbare artikelen